Κ. Νοτοπούλου: Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη μία πόλη στην όποια όλοι θα θέλαμε να ζούμε

Τον στόχο να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη την πόλη στην οποία όλοι θα θέλαμε να ζούμε, – “έναν τόπο να ζεις” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε-, περιέγραψε μιλώντας στον Arena 89,4 η Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου. “Είμαι υποψήφια για τον δήμο Θεσσαλονίκης μαζί με όλους τους προοδευτικούς πολίτες που ανησυχούμε για την πόλη μας, που δεν αντέχουμε με τίποτα να γυρίσει πίσω και που θέλουμε να κάνουμε πολλή δουλειά, γιατί ο δήμος αφορά τη ζωή μας”, πρόσθεσε.

Η κα Νοτοπούλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προσφορά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη στην πόλη στο κομμάτι της εξωστρέφειας τονίζοντας πως “αυτό με νύχια και με δόντια θα πρέπει να το διαφυλάξουμε”. Σημείωσε πως “πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην καθημερινότητα του πολίτη” και έκανε ειδική αναφορά στην καθαριότητα “που πρέπει να γίνουν πολλά βήματα”, καθώς επίσης στο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και στο ότι “πρέπει να διαφυλάξουμε τον δημοτικό χαρακτήρα του νερού”. “Όλα αυτά συνιστούν και τον μητροπολιτικό χαρακτήρα, δηλαδή τις περισσότερες ευθύνες που θέλουμε να έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης” εξήγησε.

Χαρακτήρισε “σε μεγάλο βαθμό ζήτημα πολιτικής βούλησης” την καθαριότητα και επέκρινε την πρόταση ανθυποψηφίων της για ιδιωτικοποίηση σημειώνοντας πως “όπου έχουν εφαρμοστεί μοντέλα μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης, το αποτέλεσμα ήταν χαμένες θέσεις εργασίας και πιο βρώμικες περιοχές, ακριβώς γιατί ο στόχος είναι το κέρδος”. “Σε αυτό είμαστε κάθετοι και απόλυτοι”, ξεκαθάρισε και τόνισε πως για να λειτουργήσει η καθαριότητα χρειάζεται προσωπικό, ανανέωση του εξοπλισμού κι εφαρμογή ενός άλλου μοντέλου με διαλογή στην πηγή. “Εθνικό σχέδιο ανακύκλωσης υπάρχει, θα πρέπει και ο ΦΟΔΣΑ και ο δήμος Θεσσαλονίκης να φτιάξουν επιτέλους το τοπικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμάτων”, ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθησή της πως “μπορούμε να φτιάξουμε μία κυκλική Θεσσαλονίκη δηλαδή τα οργανικά απορρίμματα να ξαναγυρνάνε πίσω στην οικονομία”.

Όσον αφορά στις συνεργασίες, υπογράμμισε πως αυτές γίνονται πάντοτε στη βάση προγραμματικών θέσεων και σημείωσε πως “βλέπει” συνεργασίες “με τους ανθρώπους που έρχονται από τον προοδευτικό χώρο γιατί σε αυτόν ανήκω εγώ. Έχουμε πλήθος υποψηφιοτήτων με νεανικά χαρακτηριστικά, πιο καθαρά, προοδευτικά που θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και να ενωθούμε για να κρατήσουμε την πόλη. Ελπίζω πριν τις εκλογές. Το λέω μετ’ επιτάσεως”. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως “εγώ δεν την φοβάμαι τη συνεργασία” και έκανε αναφορά στην θητεία της στο γραφείο του πρωθυπουργού και στο ΥΜΑΘ όπου “αυτό που έκανα ήταν να βάλω στο ίδιο τραπέζι τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τα κυβερνητικά στελέχη για να συνεννοηθούμε”.

Σχετικά με την αντιπαράθεση με τον κ. Ταχιάο, τόνισε πως στις εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι. “Συγκρουόμαστε όχι σε επίπεδο προγράμματος μόνο, συγκρούονται δυο κόσμοι. Ο κόσμος του Παπαγεωργόπουλου και του Ψωμιάδη και ο κόσμος του σήμερα και του αύριο”. “Για εμένα δεν έχουν σημασία οι καριέρες, για μένα έχει σημασία να είμαι χρήσιμη κι με αυτήν την έννοια μπαίνω” στην διεκδίκηση του δήμου ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Επανέλαβε δε πως “στη Θεσσαλονίκη διακυβεύονται πάρα πολλά’ και πως για την ίδια “αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη μάχη δίνεται στον δήμο Θεσσαλονίκης γιατί η εποχή του Παπαγεωργόπουλου και του Ψωμιάδη είναι αυτή που απειλεί να πάρει τον δήμο. Σε αυτήν την προοπτική οι προοδευτικές δυνάμεις ορθώνουμε το ανάστημά μας. Κι εκεί δεν χωράει φόβος, δεν έχουμε χρόνο να φοβηθούμε”.

Ερωτηθείσα τι καινούργιο πιστεύει ότι φέρει η υποψηφιότητά της, η κα Νοτοπούλου επισήμανε: “πιστεύω πάρα πολύ στο μαζί, γι’ αυτό και λέγεται η παράταξή μας “Θεσσαλονίκη μαζί” κι αυτό θεωρώ ότι είναι καινούργιο. Το να μάθουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα, σε αυτήν την πόλη να συνεργαζόμαστε και να συνεννοούμαστε οι υγιείς δυνάμεις είναι καινούργιο. Καινούργιο είναι να είσαι απαλλαγμένος από συμφέροντα. Καινούργιο είναι να μπαίνεις στην πολιτική όχι για να κάνεις καριέρα όχι για να βγεις βουλευτής – θα μπορούσα να το είχα ακολουθήσει αν ήθελα- αλλά γιατί σε νοιάζει ο τόπος σου. Γιατί φοβάσαι να μην γυρίσει πίσω στην εποχή που κάποιοι έκαναν πλιάτσικο. Ο κόσμος με τον οποίο συγκρούομαι έχει υπερασπιστεί στα δικαστήρια τον κ. Παπαγεωργόπουλο, ο κ. Ταχιάος”.

Η ίδια μίλησε για την μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο Κλεισθένης και αφορά τις “συνεργασίες στη βάση, στις κοινότητες”. “Οι κοινότητες αποκτούν ρόλο από τον Σεπτέμβριο. Θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, θα έχουν να διαχειριστούν προϋπολογισμό, θα έχουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό και στον δήμο, δημοψηφίσματα. Αυτός είναι ο τρόπος που εγώ φαντάζομαι μια διοίκηση. Η δήμαρχος της Μαδρίτης κάλεσε τους πολίτες να προτείνουν τα έργα που έχουν ανάγκη στη γειτονιά τους. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς. Με τους πολίτες θα διοικήσουμε και το νέο νομικό πλαίσιο δίνει για πρώτη φορά στα χρονικά αυτήν την ευκαιρία και πρέπει πραγματικά να την αδράξουμε”, σημείωσε.

Όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, σημείωσε για τον ΟΑΣΘ πως “ήταν ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο” και “είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που βάλαμε τέλος”. Παραδέχτηκε τις κακές συνθήκες που επικρατούν στις αστικές συγκοινωνίες, και αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συμμετέχουν σε ποσοστό 40% στον ΑΣΥΘ. “Άρα ένας δήμος πρέπει να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, να σταματήσει να πετάει μόνο το μπαλάκι, να αναλάβει ευθύνες και να αγοράσουνε λεωφορεία, να καθαρίσει τις λεωφορειολωρίδες”, τόνισε.

Για το θέμα της ασφάλειας, σημείωσε πως “αυτό που οφείλει να κάνει ένας δήμος είναι να ζωντανέψει τις γειτονιές, γιατί εκεί που υπάρχει ζωή στις γειτονιές, δεν υπάρχει εγκληματικότητα. Χρειάζεται να μπορέσεις να βοηθήσεις ανθρώπους να αδειοδοτηθούν τα καταστήματά τους, να τους δώσεις κίνητρα για να ‘ανοίξει’ μία γειτονιά. Χρειάζεται δημοτική αστυνομία, χρειάζεται όμως πρώτα από όλα φωτισμός”. Μιλώντας δε για τα τραπεζοκαθίσματα, έκανε λόγο για ένα “πολύ σοβαρό ζήτημα σε όλη την πόλη” και επισήμανε πως “πρέπει να υπάρχει μία πολύ σοβαρή προσέγγιση ακριβώς γιατί πρώτα από όλα προέχει ο πεζός, προέχει ο άνθρωπος με αναπηρία, προέχει η μητέρα με το καροτσάκι”.