Κ. Ζαχαριάδης: Η διεφθαρμένη ισπανική Δεξιά καταρρακώθηκε και εκλογικά

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδευόμαστε. Τα πράγματα είναι απολύτως σαφή και απολύτως καθαρά. Ξεκινώ με τις αρνητικές ειδήσεις. Οι αρνητικές ειδήσεις είναι ότι οι νοσταλγοί του Φράνκο, οι ακροδεξιοί, οι φασίστες του Vox από εκεί που είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές 0,2%, σ’ αυτές κατέγραψαν περίπου 10% λίγο παραπάνω, και αυτό είναι ιδιαιτέρως αρνητικό, ιδιαιτέρως ανησυχητικό, βεβαίως δεν είναι το πρώτο κρούσμα ανόδου δυνάμεων σκοταδισμού, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, ακροδεξιάς (…)» υπογράμμισε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, «πρόκειται για μια ιστορική ήττα του Λαϊκού Κόμματος της ισπανικής Δεξιάς, έχασε περίπου το 50% της κοινοβουλευτικής του δύναμης και πρέπει να θυμίσω ότι τις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το Λαϊκό Κόμμα, ο τότε πρωθυπουργός και το κόμμα έχασαν την πλειοψηφία μέσα στη Βουλή και ανέλαβε προσωρινός πρωθυπουργός ο κ. Σάντσεθ γιατί το κόμμα αυτό καταδικάστηκε από την ισπανική δικαιοσύνη για διαφθορά. Άρα η διεφθαρμένη ισπανική δεξιά καταρρακώθηκε και εκλογικά».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως «το Podemos ένα κόμμα το οποίο συγκροτήθηκε από το 2010- 12 και μετά και είχε μια εκρηκτική αύξηση της δυναμικής του παίρνοντας ένα τεράστιο τμήμα από την ιστορική Σοσιαλδημοκρατία περίπου το 20% είχε μια υποχώρηση των δυνάμεων του. Πού πήγε αυτό το ποσοστό; Επαναπατρίστηκε στους Σοσιαλιστές. Να το εξηγήσω πιο απλά: Πριν από δέκα χρόνια στην Ισπανία είχαμε ένα σοσιαλιστικό κόμμα του 35%,40%,45%. Αυτό σήμερα βρίσκεται στην εκλογική κάλπη των Σοσιαλιστών και των Podemos και ποιο είναι το ενθαρρυντικό; Ότι η τότε δεξιόστροφη ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος που έκανε πόλεμο στον Πέδρο Σάντσεθ σήμερα έχει ηττηθεί και ο Πέδρο Σάντσεθ λέει ότι είναι ένας ηγέτης προοδευτικός, αριστερός που θέλει να μιλήσει μαζί με τους άλλους προοδευτικούς και αριστερούς ηγέτες για να χαράξουν την επόμενη ημέρα με προοδευτική ατζέντα στην Ισπανία» .

Κληθείς να σχολιάσει την είσοδο του Vox στην ισπανική Βουλή, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως πρόκειται για «μελανό σημείο» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς είναι μια εξέλιξη η οποία έχει συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μάλιστα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή της ανατολικής Ευρώπης βλέπουμε και μεγαλύτερη δυναμική του 10% και θα πρέπει με σοβαρότητα και σχέδιο να μπορέσουμε να δούμε πώς αυτές τις δυνάμεις τις “γκρίζες” αυτές που πιστεύαμε πριν από κάποια χρόνια ότι έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και έχουν ηττηθεί, πώς μπορούμε να τις πετάξουμε εκτός κοινοβουλίων, εκτός κοινωνικής ατζέντας, εκτός πραγματικότητας του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης. Θέλει γενναίες αποφάσεις, θέλει ενίσχυση των δομών και των υποδομών της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυση των πολιτικών της απασχόλησης, ιδεολογική και πολιτική μάχη με όλες αυτές τις ιδέες , οι οποίες έρχονται από ένα γκρίζο παρελθόν που ανήκει βεβαίως στην πολιτική παρακαταθήκη – και αυτό – της Ευρώπης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ