Κ. Ζαχαριάδης: Ψυχολογικά και πολιτικά αναμενόμενη η επιθετικότητα Λοβέρδου

«Είναι απολύτως σαφές ότι με αυτόν τον τρόπο, με τον οποίο τοποθετούνται τα κόμματα και τα πρόσωπα βάλλουν ευθέως κατά της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, βάλλουν ευθέως κατά του έργου που έχουν κάνει και κάνουν αυτή τη στιγμή οι δικαστικοί λειτουργοί», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η τοποθέτηση  του κ. Ζαχαριάδη ήρθε ως απάντηση στις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ μετά τη διαβίβαση στη Βουλή -από τις εισαγγελικές Αρχές, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης- της δικογραφίας της υπόθεσης Novartis για τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

«Και αυτή η υπόθεση δυστυχώς αποδεικνύει ότι αυτά τα πρόσωπα και αυτά τα κόμματα φαίνεται να μην πιστεύουν στην ανεξαρτησία των θεσμών και στη δομική λειτουργία του πολιτεύματός μας, έτσι όπως έχει συγκροτηθεί με τον ελεγκτικό ρόλο που έχει η δικαστική εξουσία και θέλουν οι ίδιοι να τοποθετούνται γι’ αυτά τα ζητήματα. Είναι δικαίωμά τους να τοποθετούνται με αυτόν τον τρόπο στον δημόσιο λόγο, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς πριν από περίπου μισό μήνα έκαναν δεκτό το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας, ότι όλα πάνε καλά και τώρα που βγαίνουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί λένε ότι είναι σκευωρία. Νομίζω ότι είναι βαθιά και δομικά προβληματικό αυτό το στοιχείο για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας και της καθημερινότητάς και καλώ τις υγιείς δυνάμεις και τις υγιείς δομές σε όλα τα κόμματα να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την αυτόνομη λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω πού πηγαίνουμε και πώς θα είναι συγκροτημένη η διαδικασία του διαλόγου και της απονομής ευθυνών, εάν και εφόσον υπάρχουν», επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης.

ΚΙΝΑΛ και ΝΔ βάζουν βόμβα στη διαδικασία απονομή δικαιοσύνης

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος άφησε αιχμές για κατάχρηση εξουσίας δικαστών και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μηνύσεις εναντίον των υπευθύνων, ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε: «Το βρίσκω ψυχολογικά αναμενόμενο και πολιτικά λογικό να βγάζει αυτή την επιθετικότητα ο οποιοσδήποτε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Δεν είναι αυτό το μείζον, το μείζον είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε το πλαίσιο της λειτουργίας και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και έναν τρόπο απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι θέμα προσωπικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με πρόσωπα».

«Εδώ», συνέχισε, «αυτό που κάνει και το Κίνημα Αλλαγής και η Νέα Δημοκρατία είναι να βάζουν βόμβα στα θεμέλια της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και απόδοσης ευθυνών», όμως, «από εκεί και πέρα δεν φαντάζομαι πώς αλλιώς μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τουλάχιστον στη Δύση και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πλανώνται αυτές οι σκιές, αυτή τη στιγμή».

«Κάνουν (σ.σ. οι δικαστικοί λειτουργοί) τη σκευωρία για τους μεν και για του δε δεν την κάνουν, τους τη χαρίζουν;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως είναι ο ορισμός της στοχοποίησής τους «να τους λένε ότι είναι εντολοδόχοι κομματικών ή κυβερνητικών εντολών, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει μια υπόθεση για να πουν για τον έναν ή τον άλλον».

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι «την επόμενη περίοδο θα ζήσουμε ένα μπαράζ επικοινωνιακού αντιπερισπασμού με διάφορα fake news, τα οποία βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να έρχονται […] υποθέτω ότι την ώρα που βγαίνουν ειδήσεις από την ελληνική δικαιοσύνη, θα επαναφέρουν, ας πούμε, το θέμα του κ. Πετσίτη».

«Είδαμε προχθές από το Πρώτο Θέμα μια είδηση για την κ. Ξεπαπαδέα που θα δούμε κι άλλα την επόμενη περίοδο, κάνω αυτή την πρόβλεψη», διευκρίνισε και υπογράμμισε: «Εμείς έχουμε μία αρχή: Όλα στο φως. Εάν υπάρχει το οτιδήποτε σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, αυτό να ψαχτεί, να αναδειχθεί […] Θα ζητούσα και από τα άλλα κόμματα να είχαν τη γενναιότητα να πούνε για τον εαυτό τους και για όλα τους τα στελέχη το ίδιο και από εκεί και πέρα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και προχωράμε μπροστά. Δε χρειάζονται ούτε ύβρεις, ούτε φωνές, ούτε απειλές. Αυτά νομίζω ότι έχουν κουράσει και την κοινωνία και νομίζω ότι βάλλουν κατά του πυρήνα της θεσμικής συγκρότησης της Δημοκρατίας μας».