Κ. Ζέρβας: Γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης εισπράττει χρήματα από δημοτικά τέλη που δεν μπορεί να καταναλώσει;

Ερωτήματα σχετικά με την έγκριση του απολογισμού – ισολογισμού έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε την έγκριση του απολογισμού – ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεων της ταμειακής διαχείρισης του 2017 και ακούσαμε για οργανικά και ανόργανα έξοδα, ακούσαμε για ασώματες ακινητοποιήσεις. Δεν ξέρω τί αντιλαμβάνεται ο κόσμος από όλα αυτά;Συγκράτησα πάντως κάποιους αριθμούς για να είναι αντιληπτό σε όλους μας τι ακριβώς συμβαίνει. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό περίπου των 220-225 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού είναι αυξημένα σε σχέση με το 2016 που ήταν περίπου 73 εκ. ευρώ καθώς το 2017 είναι περίπου 74 εκ. ευρώ, ενώ ο Δήμαρχος είχε πει ότι το προσωπικό μειώνεται, οι αμοιβές αυξάνονται. Οι τακτικές επιχορηγήσεις, δηλαδή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, οι λεγόμενοι ΚΑΠ, αυτά τα δύο χρόνια έχουν μείνει σταθεροί στα 35.384.934 ευρώ. Η ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που αφορά μικρές συντηρήσεις και αναπλάσεις, από 1.668.000 το 2016 έφτασε στις 400 χιλιάδες ευρώ το 2017. Η επιχορήγηση από το κράτος, την Κεντρική Κυβέρνηση, προς τους Δήμους για κάποια έργα έχει πέσει στο 1/4».

Συνέχισε λέγοντας ότι «τα τέλη τα οποία εισπράττουμε από 47 εκ. ευρώ το 2016 έχουν πέσει στα 44 εκ. ευρώ το 2017. Εδώ όμως έρχεται το μεγάλο ερώτημα, πόσα από αυτά τα χρήματα   έχουν δαπανηθεί για τους λόγους που εισπράχθηκαν»;

Ανέφερε επίσης «ότι έχουμε ταμειακά διαθέσιμα 46 εκ. ευρώ, από τα οποία σύμφωνα με την κ. Αντιδήμαρχο μόνο 12 εκ. ευρώ είναι σε ειδικούς λογαριασμούς. Εφόσον όμως αυτά τα χρήματα τα εισπράττουμε και δεν μπορούμε να τα καταναλώσουμε, ποιος ο λόγος να τα εισπράττουμε;» Συμπλήρωσε για παράδειγμα πωςεισπράττουμε τέλη από τα κοιμητήρια και μας παίρνει 3 χρόνια να προχωρήσουμε στα έργα που πρέπει ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση εκεί.  Ποιος ο λόγος να έχουμε μείωση στις δαπάνες που αφορούν τα νομικά πρόσωπα και τους οργανισμούς του Δήμου κατά 20%, από 5 εκ. ευρώ σε 4 εκ. ευρώ»;

Ο κ. Ζέρβας μίλησε και για τα επιτόκια των 46 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στις τράπεζες διερωτώμενος σχετικά με ταεπιτόκια και τις διαδικασίες επιλογής των τραπεζικών ιδρυμάτων. «Τι δεν πάει καλά στον ισολογισμό όταν ο Δήμος έχει γύρω στις 600.000 ευρώ έσοδα από τόκους κεφαλαίων 46 εκ. ευρώ και πληρώνει 1,5 εκ. ευρώ έξοδα από τόκους δανείων αξίας περίπου 20 εκ. ευρώ; Εφόσον έχουμε αυτές τις εξυπηρετήσεις, καιτο 2018 θαπροστεθούν επιπλέον δάνεια, ποιο το νόημα να δανειζόμαστε και άλλα ποσάόταν το τεχνικό μας πρόγραμμαέχει απορρόφηση περίπου 50%».

Σημείωσε ότι το θέμα των απαλλοτριώσεων αποτελεί βόμβα για το Δήμο αφού εκτινάχθηκε από τις 300.000 ευρώ περίπου στα 5 εκατ. ευρώ. Ενώ η νομική υπηρεσία του Δήμου εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 21 εκατομμύρια Ευρώ».

Και καταλήγοντας δήλωσε ότι καταψηφίζει τον ισολογισμό – απολογισμό της Διοίκησης Μπουτάρη.