Καλείται ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου που απειλούσε με κατάληψη ώστε να μην ενταχθούν στο σχολείο τα προσφυγόπουλα καθώς και τις δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής.

Την εισαγγελική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη και ανέθεσε την υπόθεση στον αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα εισαγγελέα Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη:

  • Την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους
  • Τις δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές». Ο δήμαρχος απέρριψε τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ’ αυτό που τους αποδίδεται.

Ο ίδιος, πάντως, στο πλαίσιο της παραγγελθείσας προκαταρκτικής έρευνας καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.