«Καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία» θα δηλώσουν το Σάββατο οι καθηγητές

Στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού και την οποία διοργανώνουν αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, θα συμμετάσχουν και οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σύνθημα «καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία – τώρα μέτρα ουσιαστικής ένταξής τους». Στη Θεσσαλονίκη η διαδήλωση έχει προγραμματισθεί για τις 12.00 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου ενώ στην Αθήνα στις 15.00 στην Ομόνοια.

«Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαίωμα των προσφύγων για αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και εκπαίδευση. Για να ανοίξουν τα σύνορα, να ανοίξουν οι φράχτες της ΕΕ και να εξασφαλιστεί η άμεση μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν και η ασφαλής μετεγκατάστασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διαλύουν χώρες και αφανίζουν λαούς… Οι ΕΛΜΕ συμμετέχουμε με σύνθημα ‘καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία – τώρα μέτρα ουσιαστικής ένταξής τους’», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Γ’ ΕΛΜΕ-Θ.

Για τους εκπαιδευτικούς, όπως τονίζει η ΕΛΜΕ, η εκπαίδευση όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρήσκευμα, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μαζί με το δικαίωμα στη στέγαση, τη σίτιση, την περίθαλψη, γι’ αυτό και διεκδικούν τα παρακάτω:

-Άμεση κάλυψη των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών για όλους με ευθύνη του κράτους.

-Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια, σε συνθήκες συνεκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης  Διορισμοί εκπαιδευτικών με σταθερές σχέσεις εργασίας, κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των προσφύγων, εξασφάλιση βοηθητικού προσωπικού.

-Η πολιτική της γκετοποίησης και του αποκλεισμού είναι που νομιμοποιεί ρατσιστικές κινήσεις για αποκλεισμό αλλοδαπών παιδιών από τα σχολεία και οδηγεί στην εξάπλωση ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει ούτε και σε ένα παιδί το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση. Έξω οι φασίστες απ’ τα σχολεία!