«Καλπάζει» η χολέρα στην Υεμένη

Τα ύποπτα κρούσματα χολέρας στα κέντρα νοσηλείας που υποστηρίζει η Save the Children έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί αφότου κλιμακώθηκαν οι μάχες στην επαρχία Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης, γνωστοποίησε σήμερα η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις ιατρικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τη ΜΚΟ καταγράφηκε αύξηση των ύποπτων κρουσμάτων κατά 170% (1.342 τον Αύγουστο, από 497 τον Ιούνιο), διευκρινίζει η Σώστε τα Παιδιά σε ανακοίνωσή της, συνδέοντας άμεσα την άνοδο αυτή με την κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι και δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, οι οποίες υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η επαρχία Χοντάιντα έχει μετατραπεί στο «επίκεντρο» της επιδημίας στην Υεμένη, τονίζει η ΜΚΟ.

Περίπου το 30% των ύποπτων κρουσμάτων είναι παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, διευκρινίζει η οργάνωση, που εκφράζει έντονη ανησυχία για την τύχη 100.000 παιδιών που υφίσταται ακραίο οξύ υποσιτισμό και διατρέχουν ακόμη πιο μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν και να πεθάνουν από ασθένειες που προκαλούν διάρροια, όπως η χολέρα, από τα άλλα παιδιά, που έχουν ευχερέστερη πρόσβαση σε τρόφιμα.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία Χοντάιντα συνάδει με τη γενική τάση σε όλη τη χώρα, προσθέτει η ΜΚΟ, η οποία επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 23.000 ύποπτα κρούσματα από τις αρχές του 2018.

Τη Δευτέρα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι 2.451 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία χολέρας και ότι καταγράφηκαν 1,2 εκατ. ύποπτα κρούσματα από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στα τέλη Αυγούστου, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι απειλεί την Υεμένη ένα τρίτο κύμα της επιδημίας, έπειτα από εκείνα του 2016 και του 2017.