Καλύτερη ζωή για τους πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια

Ογδόντα ένας ακόμη αιτούντες άσυλοαπό το Καβαλάρι (ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων στο Καβαλάρι έκλεισε στις 08/02/2018), μεταφέρθηκαν στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο φιλοξενίας από το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια μέσα στον Φεβρουάριο.

Η ολική αναβάθμιση του χώρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια έγινε με τη χρηματοδότηση του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήταν μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις χώρων φιλοξενίας προσφύγων που έλαβαν χώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η αναβάθμιση περιελάμβανε την προσθήκη 150 νέων χώρων στέγασης αγγίζοντας τη μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας που φτάνει τα 550 άτομα και περιλαμβάνει ειδικό χώρο για την υποδοχή 30 ασυνόδευτων ανηλίκων. Δημιουργήθηκαν νέα εκτεταμένα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού, έγινε επιπλέον εγκατάσταση ηλεκτρικής προστασίας από παγετό, ενώ δημιουργήθηκαν κοινόχρηστοι χώροι όπως ο χώρος πλυντηρίων. Ακόμη, εγκαταστάθηκε σύστημα πυροπροστασίας και ανακαινίσθηκαν πλήρως τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ που βρίσκονταν στο χώρο.

Επιπλέον, η άμεση πρόσβαση όλων των κατοίκων σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις υγιεινής αλλά και σε οικιακό εξοπλισμό και επίπλωση έχει αναμφισβήτητα βελτιώσει την καθημερινότητα των επωφελούμενων. Η αναβάθμιση του χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στα Λαγκαδίκια αποτελεί σημαντικό ορόσημο για όλους τους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες εκεί, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες βοηθά τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένου σε ολόκληρο τον κόσμο, Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2015 και ανάμεσα στις δράσεις του είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παροχή νομικής βοήθειας, η άτυπη εκπαίδευση και η εξασφάλιση αξιοπρεπών, κατάλληλων πολιτιστικών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.