Καταναλώνουμε αντιβιοτικά χωρίς λόγο

Πρώτοι σε κατανάλωση αντιβιοτικών σε διεθνές επίπεδο εξακολουθούμε να είμαστε οι Έλληνες. Το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος, δηλαδή ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά, είναι μερικές από τις αιτίες που μας οδηγούν στην υπερ-κατανάλωση τους. Για αυτό το λόγο, οι δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ξεκίνησε σήμερα από τη Δράμα την 3η φάση της ενημερωτικής εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για αυτό το θέμα, οι ειδικοί επισήμαναν ότι τα αντιβιοτικά τείνουν να είναι όλο και περισσότερο αναποτελεσματικά στα μικρόβια, αφήνοντας έτσι τους γιατρούς και τους ασθενείς ουσιαστικά «άοπλους» απέναντι σε επικίνδυνες έως και θανατηφόρες λοιμώξεις. Η αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών οφείλεται στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσής τους.

Δυστυχώς, όπως ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματα επίσημων δημοσκοπήσεων στη χώρα μας δείχνουν ότι σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια (2013 – 2014 – 2015) ένας στους δύο Έλληνες παίρνει αντιβιοτικά, κατά κανόνα χωρίς λόγο, ενώ το 2015 στις οικογένειες με παιδιά κάτω των 18 ετών, σε 3 από τα 4 παιδιά (75%) χορηγήθηκε αντιβιοτικό.

Επιπλέον, οι ειδικοί σημείωσαν ότι στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό ποσοστό προμήθειας αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή. Το 2013 και το 2014, το 25% που έλαβαν αντιβιοτικά ήταν χωρίς συνταγή, είτε αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο, είτε χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά που είχαν στο σπίτι τους από προηγούμενη χρήση. Το 2015 το ποσοστό μειώθηκε στο 20% αλλά με αντίστοιχη αύξηση των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών, όπως και της συνταγογράφησης εκ των υστέρων, δηλαδή αφού ο ασθενής πήρε το αντιβιοτικό από το φαρμακείο (αύξηση 50%). Επίσης, ένας στους τρεις Έλληνες (35%) δήλωσε ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι «για ώρα ανάγκης», ενώ ένας στους τέσσερις (25%) απ’ όσους πήραν αντιβιοτικά δήλωσε κάποια παρενέργεια, όπως εξανθήματα και διάρροια. Συμπέρασμα; Από το 2009 η χώρα μας είναι σταθερά πρώτη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.