Καταγγελία από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για αστυνομική βία σε βάρος ανήλικων μεταναστών

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) επανέλαβαν τις κατηγορίες τους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας που φέρονται ότι επιδίδονται σε βιαιότητες εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα των ανηλίκων.
«Η βία εναντίον των παιδιών και των νέων που προσπαθούν σήμερα να φύγουν από τη Σερβία, η βία είναι μια σταθερά και στις περισσότερες περιπτώσεις ασκείται από αστυνομίες στα σύνορα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταγγέλλει σε ανακοίνωση ο Στεφάν Μουασέν, που διευθύνει την αποστολή των MSF στη Σερβία.
«Πάει περισσότερο από ένας χρόνος που οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας ακούν το ίδιο πράγμα, τις ίδιες επαναλαμβανόμενες ιστορίες για νέους που ξυλοκοπούνται, ταπεινώνονται και δέχονται επιθέσεις από σκύλους μόνο και μόνο επειδή θέλουν απεγνωσμένα να συνεχίσουν τον δρόμο τους», καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση.
Κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2017, 92% των παιδιών και των εφήβων που κατέφυγαν στα κινητά ιατρεία των MSF, ανέφεραν πως υπέστησαν σωματική βία από τις κροατικές, τις ουγγρικές και τις βουλγαρικές μεθοριακές αρχές, αναφέρει η οργάνωση. Σχεδόν οι μισοί, το 48%, κατηγορούν τις βουλγαρικές αρχές.