Καταργούν την αυτοτέλεια του ΣΕΠΕ – Ε Αχτσιόγλου: Θέλουν ανεξέλεγκτη την αγορά εργασίας…

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί η αυτοτέλεια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το οποίο πλέον θα υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Εργασίας.

Ο μέχρι πρότινος Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, Πάνος Κορφιάτης τονίζει πως η ενσωμάτωση του και η μη οργανωτική και επιχειρισιακή του αυτονομία σημαίνει πως

  • Χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.
  • Ένα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.
  • Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος ΠΔ 113/14 που καταργούσε την διεύθυνση υποστήριξης».

Πρόκειται για αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε πως  «η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του». Όπως σημείωσε «είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών» τονίζει η πρώην υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».