Καταβολή βοηθήματος για 1.400 εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση

Ενίσχυση των εγκλωβισμένων εργαζόμενων και καταβολή σε όλους του ειδικού βοηθήματος για 1.400 εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Νεφελούδης αναφέρει:

«Το 2018, με την ευχή για άμεση επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία, ανοίγει με μια χαραμάδα ελπίδας για εκατοντάδες  εργαζόμενους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση και βέβαια τις οικογένειες τους.

Η πρώτη πράξη σε αυτή την περίοδο είναι ότι συντομότατα προκηρύσσεται το Πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί ήδη από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αφορά στην ενίσχυση των εγκλωβισμένων εργαζόμενων. Οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν ενώ σε αυτό θα ενταχθούν εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι από τα Σ/Μ Καρυπίδης, Βασίλαγας, από τον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ κά. Παράλληλα αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία για την καταβολή του εκτάκτου βοηθήματος των 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους που είναι σε επίσχεση ή αντιμετωπίζουν την απειλή της ανεργίας από διάφορους κλάδους.

Προτεραιότητα ως γνωστόν δίνεται σε τομείς της οικονομίας μας όπου τα προβλήματα, παράλληλα με τα αδιέξοδα, έχουν συσσωρευτεί για τους ίδιους τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους αλλά και τις οικογένειές τους, στα Μέσα Ενημέρωσης και το χώρο των Αλυσίδων Λιανεμπορίου – Σ/Μάρκετ υπό πτώχευση ή διάλυση.

Ήδη έχουν εκδοθεί οι σχετικές ΚΥΑ, δημοσιεύονται ή/και έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για την καταβολή του βοηθήματος άμεσα 1.400 εργαζόμενους ενώ το συνολικό ποσό αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4 εκατ. ευρώ».

Επίσκεψη στην Καβάλα για τη ΒΦΛ

Ξεπερνώντας σταδιακά το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε, ο γ.γ. Εργασίας θα βρίσκεται προς το τέλος  του μηνός στην Καβάλα όπου οι εργαζόμενοι στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων θα ξεκινήσουν και πάλι δουλειά, μετά από 1,5 χρόνο. Όπως είναι γνωστό, στα πλαίσια της τριμερούς συμφωνίας που επετεύχθη τον Δεκέμβριο που μας πέρασε στο Υπουργείο Εργασίας,

Με βάση την συμφωνία, οι δεδουλευμένες οφειλές στις οποίες περιλαμβάνεται και η αποζημίωση για την περίοδο της επίσχεσης, θα καταβληθούν τμηματικά από την εταιρεία ενώ μέσα στον Ιανουάριο καταβάλλεται και νέα μισθολογική αποζημίωση 1.000 € για τους επαναπροσληφθέντες.

Η παρουσία του γ.γ. κατά την επαναλειτουργία της ΒΦΛ κρίθηκε απαραίτητα προκειμένου να δοθεί το πολιτικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου, είναι δίπλα στον υγιή και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό.

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ / Market IN: Σύμφωνα με δήλωση του γ.γ., το υπουργείο θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους  των «Market IN» παρά την επιλογή του επιχειρηματία  να μην σεβαστεί τη δικαστική απόφαση που πρόσφατα εκδόθηκε (8/1/2018) η οποία επιβάλει στην διοίκηση να απασχολήσει όλους όσοι εργάζονταν εκεί. «Η επιλογή αυτή θα έχει και ποινικές επιπτώσεις για την επιχείρηση.”  αναφέρει ο κ. Νεφελούδης.

Ο κ.Νεφελούδης θεωρεί ότι η εταιρεία του κ. Καρυπίδη προχωρά σε ενέργειες που έχουν στόχο την παραπλάνηση των αρχών σε σχέση και με την υποχρέωση διευθέτησης των δυσθεώρητων οφειλών προς τους προμηθευτές της, το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και το ΙΚΑ με χρέη δεκάδων εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΠ: Τέλος, ο γ.γ. Εργασίας χαιρετίζει τις εξελίξεις στον ΟΛΠ και την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης με κατώτατο μισθό 1.100 €, παράλληλα με την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ο κ. Νεφελούδης κάνει λόγο για «αναιτιολόγητες αντιδράσεις σε μια συμφωνία σταθμό για επιχειρήσεις που περνούν στον ιδιωτικό τομέα».

left.gr