Καθηγητής Πνευμονολογίας: Eν δυνάμει «επικίνδυνες» οι υφασμάτινες μάσκες

Εν δυνάμει «επικίνδυνες» ανέφερε ότι μπορεί να είναι οι υφασμάτινες μάσκες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σημείωσε μάλιστα ότι  δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι προστατεύουν από τη μετάδοση λοιμώξεων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις του  Σωτήρη Τσιόδρα που πριν λίγες μέρες τόνισε ότι «δεν θα πρέπει οι πολίτες να φορούν ιατρικές μάσκες ή μάσκες με βαλβίδα, αλλά πάνινες, χάρτινες ακόμη και υφασμάτινες».

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές μελέτες, η καλύτερη που κυκλοφορεί, που λένε ότι αν φοράω συνέχεια υφασμάτινη μάσκα, για αρκετή ώρα, έχω 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθω λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράω χειρουργική μάσκα και 8 φορές από το να μη φορά καμία μάσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Alpha.

«Η μόνη λογική που μπορεί να έχει μία υφασμάτινη μάσκα είναι να τη φοράω για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να νοτίσει. Μέχρι, δηλαδή, από την εκπνοή μου να υγρανθεί. Πριν λίγο καιρό, επίσημα όργανα της επιστήμης δεν έλεγαν για υφασμάτινες μάσκες. Υπάρχει σοβαρή μελέτη που είναι εναντίον της χρήσεως και υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο μελέτη που συλλέγει τα αποτελέσματα από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, που αφορούν όμως κυρίως τις χειρουργικές μάσκες, και που λέει ότι το όφελος είναι μάλλον μικρό», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πηγή: tvxs.gr