Κατρούγκαλος: Φορολογικό – ασφαλιστικό έχουν κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Με δηλώσεις του στο ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν το φορολογικό και το ασφαλιστικό «για τον απλό λόγο ότι είναι θέματα της πρώτης αξιολόγησης». Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε επίσης ότι τα θέματα αυτά έκλεισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ελληνικό λαό, γιατί «έκλεισαν με τρόπο που δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ», το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό, «έχει θέσεις που δύσκολα βρίσκουν θεσμικό έδαφος στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Φαίνεται από τις προηγούμενες δηλώσεις του ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν το ικανοποίησε, από την άποψη ότι ήθελε πολύ μικρότερες συντάξεις. Προφανώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν προστατεύει δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επ’ αυτών, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε: «Έχω επανειλημμένα απευθύνει ερώτημα στη ΝΔ και στον αρχηγό της, αν θεωρεί και αυτός εθνική θέση αυτή τη θέση την οποία διαμόρφωσαν όλοι οι εκπρόσωποι της κοινωνίας. Και αυτό όχι αυθαίρετα, αλλά ακριβώς επειδή στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να δώσουμε στους δανειστές μας περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές -αυτός είναι ο όρος που ευφημιστικά χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για να χαρακτηρίσει τη γενικευμένη απορρύθμιση- για να πάρουμε σε αντάλλαγμα αυτής τη θυσίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων κάποιες υποχωρήσεις στα δημοσιονομικά».

Για το καυτό ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και για το κατά πόσον επηρεάζεται ο σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής του υπουργείου, καθώς εκεί θα έπεφτε μέρος των εσόδων από τη δημοπρασία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Ούτως ή άλλως αυτά τα χρήματα ήταν μία πολύ καλοδεχούμενη ένεση. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα κοινωνικά δικαιώματα με βάση τον προγραμματισμό μας». Χαρακτήρισε επίσης κάθε άλλο παρά θετική την απόφαση του ΣτΕ και τόνισε πως είναι προφανές ποιοι ωφελούνται απ’ αυτήν: «ωφελούνται αυτοί οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα λυμαίνονταν το τηλεοπτικό τοπίο, χωρίς να έχουν νόμιμες άδειες και το χειρότερο αυτοί στο πλαίσιο της διαπλοκής οι οποίοι είχαν πραγματικά εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς».