Και η Wonder Woman να είσαι, καριέρα στην πολιτική δεν κάνεις

Τα χτυπήματα ήταν απανωτά τελευταία, αλλά το συμπέρασμα από το πιο πρόσφατο ήταν το χειρότερο: και η Wonder Woman να είσαι, καριέρα στην πολιτική δεν κάνεις σ’ αυτόν τον κόσμο. Ούτε δυο μήνες δεν μπόρεσε να παραμείνει πρέσβειρα του ΟΗΕ η… 75χρονη πλέον σούπερ ηρωίδα και η θητεία της λήγει άδοξα την Παρασκευή, εν μέσω διαμαρτυριών. Δεν ήταν και εύκολο βέβαια να αντικρούσει 45.000 άτομα που υπέγραψαν ότι συμφωνούν πως μια ημίγυμνη με μεγάλο στήθος και εξωπραγματικές αναλογίες στέλνει λάθος μήνυμα στην καμπάνια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είχε προηγηθεί το σοκ από την εκλογή του Αντόνιο Γκουτέρες στη θέση του νέου γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος «επικράτησε σε μια κούρσα στην οποία υπήρχαν άλλες 12 υποψηφιότητες, επτά από γυναίκες, παρότι πολλοί καλούσαν να αναδειχθεί στον θώκο μια γυναίκα για πρώτη φορά». Ο ΟΗΕ μάλλον θα περιμένει μερικά χρόνια ακόμη για να δει γυναίκα στο τιμόνι, όπως και οι ΗΠΑ, γιατί κι εκεί «πολλοί καλούσαν να αναδειχθεί στο θώκο μια γυναίκα για πρώτη φορά», αλλά κανείς δεν τους άκουσε. Πάντως, σε μια ένδειξη μεγαλοψυχίας, ο Γκουτέρες είπε πως θέλει στην πενταετή θητεία του να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στα ηγετικά κλιμάκια του ΟΗΕ και αναμένεται να χρίσει τη Νιγηριανή Αμίνα Μοχάμεντ αναπληρώτρια γενική γραμματέα. Καλοσύνη του…

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και η δυσκολία τους να αναρριχηθούν σε υψηλές θέσεις δυστυχώς δεν αποτελούν είδηση σε μια εποχή που ο φεμινισμός -ούτε ο όρος δε χρησιμοποιείται πια- θεωρείται το λιγότερο μπανάλ. Πολύ κακώς βέβαια, γιατί στις μέρες μας η… Μαίρη Παναγιωταρά -μια εργαζόμενη μητέρα, μια καλή νοικοκυρά- ζει και βασιλεύει σε κάθε οικογένεια. Μετά από σκληρούς αγώνες οι γυναίκες κέρδισαν το… δικαίωμα να εξακολουθούν να φροντίζουν για τα πάντα αλλά στο μισό χρόνο, αφού τον υπόλοιπο δουλεύουν.

Στον επαγγελματικό χώρο, πάλι, δεν πρέπει να υπάρχει γυναίκα που να μην έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ελαφράς ή βαριάς μορφής, διακρίσεις όσον αφορά την εξέλιξη στην ιεραρχία ή ακόμη και την αμοιβή, και σεξιστικά σχόλια. Και όλα αυτά τα ωραία βέβαια αφορούν τον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο…

Από την άλλη, αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάστηκε να περάσουν κάτι χιλιάδες χρόνια για να αρχίσουν οι γυναίκες να ψηφίζουν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έφτανε μια Wonder Woman για να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Ισως κάτι να γινόταν, αν ήταν μαζί της και οι Fantastic Four, ο Spiderman, ο Batman, ο Superman και ολόκληρη η Marvel.