ΚΕΕΛΠΝΟ: Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη απέναντι στη μίνι επιδημία ιλαράς

Διαβεβαιώσεις ότι η χώρα μας είναι υγειονομικά ασφαλής, παρόλο που υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών ιλαράς, τα οποία θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες με την επιδείνωση του καιρού, ωστόσο δεν είναι εκθετική, που να λαμβάνει διαστάσεις εξαιρετικά ανησυχητικές, γιατί η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εμβολιασμένη, καθώς και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι σε εγρήγορση, έδωσε ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας «Στο Κόκκινο».

«Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες. Ασφαλώς είμαστε σε εγρήγορση, επιτηρούμε τη δημόσια υγεία, αλλά δεν έχουμε ούτε πανικό ούτε ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της μίνι επιδημίας ιλαράς», είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ.
«Από τον Απρίλιο που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας -είχε εμφανιστεί στην Ευρώπη από το τέλος του 2016- αναμέναμε ότι θα εμφανιστεί και στην Ελλάδα …. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα, από τον περασμένο Απρίλιο, έχει φτάσει τα 200», όπως είπε.

Σημείωσε ότι «υπάρχει μία αύξηση αλλά δεν είναι εκθετική, που να λαμβάνει διαστάσεις εξαιρετικά ανησυχητικές, γιατί η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εμβολιασμένη ή έχει φυσική ανοσία. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό γενιές επί γενεών παιδιάτρων, στα παλιά χρόνια αλλά και σήμερα. Το υγειονομικό μας σύστημα είναι τέτοιο που δημιουργεί μία ασπίδα ασφάλειας στον πληθυσμό».

Από την άλλη, «υπάρχουν ομάδες στον πληθυσμό, μεμονωμένα άτομα, που από άγνοια ή ειδικές συνθήκες ζωής, εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης … αυτούς κυρίως χτύπησε η νόσος: πρώτον, ανθρώπους από κοινότητες μετακινούμενων πληθυσμών … επίσης, ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν είτε από άγνοια ή από “άποψη”».
Στην τελευταία ομάδα, υπογράμμισε ο κ. Ρόζενμπεργκ, «δυστυχώς περιλαμβάνονται και λίγοι εκπρόσωποι του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού που μόλις νοσήλευσαν ασθενείς με ιλαρά, μία εξαιρετικά μεταδοτική και σοβαρή νόσο, νόσησαν και αυτοί».

Ο αριθμός των περιστατικών «ασφαλώς θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες με την επιδείνωση του καιρού και το συγχρωτισμό σε σχολεία, κινηματογράφους κτλ., αλλά είναι κάτι ελεγχόμενο, η χώρα μας είναι υγειονομικά ασφαλής», ξεκαθάρισε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

To ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδόσει σειρά οδηγιών, για μείωση του διαστήματος μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου στα παιδιά, αλλά και τον εμβολιασμό ενηλίκων που δεν έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί στο παρελθόν. Το εμβόλιο της ιλαράς είναι υποχρεωτικό και καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια, όπως τόνισε ο ίδιος.