Η Κίνα «απαντάει» στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ εμφανίζεται η Κίνα. Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι λόγω του τεράστιου εμπορικού πλεονάσματός της διαθέτει λιγότερα «πυρομαχικά» από τους Αμερικανούς, προσπαθεί να κερδίσει πόντους προσεγγίζοντας τους άλλους εμπορικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανέφερε από χθες ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να μειώσει τους δασμούς σε πολλές εισαγωγές, αποφεύγοντας ωστόσο την όποια λεπτομέρεια για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι μέσοι δασμοί θα μειωθούν για τις εισαγωγές από το σύνολο των μεγάλων εμπορικών εταίρων της χώρας, με το μέτρο να ενεργοποιείται από τον Οκτώβριο.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να μειώσει το κόστος για τους Κινέζους καταναλωτές, αλλά και θα ευνοήσει τα μέγιστα τη Γερμανία και συνολικά την Ε.Ε., όπως και αρκετές ασιατικές οικονομίες, που εξάγουν αγαθά στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο στέλνει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις περί μεγαλύτερου ανοίγματος των αγορών του και προσβλέπει στη στήριξή της. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν άλλωστε ότι μένουν αφοσιωμένοι στις αρχές του πολυμερούς συστήματος διαπραγματεύσεων και του ελεύθερου εμπορίου.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και εάν η Κίνα υποχωρήσει πρώτη στη διαμάχη, η αμερικανική οικονομία δεν θα αποφύγει το πλήγμα. Βλέπουν δε αισθητή επιβράδυνση το 2019.