ΚΙΝΑΛ: Πόλεμος για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Στη Λάρισα ο εορτασμός της 3ης Σεπτεμβρίου

Ανεβαίνει το εσωκομματικό θερμόμετρο στο Κίνημα Αλλαγής, με τους παπανδρεϊκούς να προτείνουν  επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και να βάλλουν κατά της Φώφης Γεννηματά, την οποία κατηγορούν ανοιχτά για αδυναμία να ανασυγκροτήσει τη μεγάλη προοδευτική παράταξη αλλά και για «αποπασοκοποίηση» του Κινήματος.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι τις παραμονές της 3ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή του εορτασμού για τα 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, κεντρικά στελέχη των παπανδρεϊκών, με επικεφαλής τον πρώην υποψήφιο ευρωβουλευτή και γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου, Νίκο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Παύλο Γερουλάνο, να «σαλπίζουν» την ανάγκη επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και να βάλλουν ευθέως κατά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις αιτίες που ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στο ΚΙΝΑΛ και στα πέριξ αυτού, είναι και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που έχει εξαγγελθεί για το τέλος του 2019. Το εν λόγω συνέδριο πρέπει να πραγματοποιηθεί κυρίως για νομικούς λόγους. Η θητεία των οργάνων του έχουν λήξει και αυτό δημιουργεί νομικά ζητήματα, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ως υφιστάμενος πολιτικός φορέας, έχει διάφορες υποχρεώσεις (δάνεια, υποχρεώσεις προς πιστωτές, ρυθμίσεις, ενοίκια κτιρίων κ.ά.) και πρέπει να «διευθετήσει» τους λογαριασμούς του. Αυτό απαιτεί σύγκλιση συνεδρίου, ώστε να υπάρχει επικυρωμένη εκπροσώπηση του. Οι υποχρεώσεις του «οργανισμού ΠΑΣΟΚ», είναι διευθετημένες μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε το συνέδριο πρέπει να γίνει στο τέλος του 2019.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δρομολογεί ένα συνέδριο τυπικό, με διορισμένους συνέδρους και χωρίς εκλογή ηγεσίας. Επίσης ετοιμάζεται να τροποποιήσει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ώστε να προβλέπει πως εάν ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο όπως φαίνεται το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να παραδοθεί, «εδώ και τώρα», στη λήθη ιστορίας, όπως σχεδιάζει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Να ξαναγίνουμε ΠΑΣΟΚ…

Ο Νίκος Παπανδρέου, σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», πρότεινε ευθέως «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» με εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Επί της ουσίας δηλαδή, ζητά την αναίρεση των αποφάσεων στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ για αυτοκατάργηση των κομμάτων και απορρόφηση τους στο Κίνημα Αλλαγής, κρίνοντας ως αποτυχημένα όλα τα εγχειρήματα υπέρβασης του ΠΑΣΟΚ. Τονίζει ότι «η προσπάθεια «αποπασοκοποίησης» έγινε με μία σειρά αποτυχημένων εγχειρημάτων όπως η «Ελιά», η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και το «Κίνημα Αλλαγής» ενώ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στο κόμμα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου. «Η παράταξη με την μεγάλη δημοκρατική παράδοση πρέπει και οφείλει στον κόσμο της να αναγεννηθεί. Εάν ξαναγίνουμε ΠΑΣΟΚ, τότε η απήχηση μας και ο ρόλος μας στα πολιτικά δρώμενα της χώρας είναι δεδομένη» τονίζει.

Επίσης ο Νίκος Παπανδρέου αφήνει αιχμές κατά της Φ. Γεννηματά και μιλά για «μαγειρέματα πίσω από κλειστές πόρτες, με επιχειρήματα που προσβάλλουν την νοημοσύνη των προοδευτικών πολιτών» ενώ σημειώνει πως «ο υποψήφιος/υποψήφια πρόεδρος έχει ένα θέμα να απαντήσει σε αυτές τις (εσωκομματικές) εκλογές: θα συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ να υφίσταται ως κόμμα ή όχι; Φυσικά όποιος κατέβει για αρχηγός πρέπει να πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ». Επισημαίνει δε, πως τα μηνύματα στις τελευταίες εκλογές ήταν σαφή. «Δεν γίνεται να πετάμε στον κάδο της ιστορίας τα σύμβολά του, επειδή κάποιοι έχουν ενοχικό σύνδρομο για τα όποια λάθη του παρελθόντος. Το μήνυμα στις προηγούμενες εκλογές το έδωσε ο ίδιος ο λαός, και το ακούσαμε όλοι μας: ΠΑΣΟΚ και μόνο ΠΑΣΟΚ» τόνισε και πρότεινε να τεθεί ο στόχος της ανασυγκρότησης του «όλον ΠΑΣΟΚ», με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΙΔΗΣΟ, τα απομεινάρια του ΔΗΜΑΡ και τις λοιπές κινήσεις και τάσεις, «όταν έρθει η στιγμή, να ενταχθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ». «Δεν ζητάμε επιστροφή στο παρελθόν αλλά επιστροφή στις πραγματικές αξίας του ΠΑΣΟΚ, εκείνες του σοσιαλισμού. Με ανοικτές διαδικασίες» καταλήγει.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει για την πορεία του…»

Λίγο πολύ τα ίδια υποστηρίζει και ο Παύλος Γερουλάνος, που σημειώνει πως για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσουν τα ίδια τα μέλη του, μέσα από «ένα ουσιαστικό, ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο με ατζέντα και θέσεις από τη βάση και όχι μια τυπολατρική φιέστα χειροκροτητών για να λέμε ότι κάτι κάναμε».

Επίσης κατηγορεί την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ότι επιχειρεί να διοργανώσει ένα μη δημοκρατικό συνέδριο για να αποφύγει τον πολιτικό διάλογο. «Πιστεύεις πραγματικά στη δημοκρατία όπως λες; Πιστεύεις πραγματικά στη σύνθεση; Πιστεύεις ότι ο πολιτικός διάλογος προσθέτει; Τότε δεν γίνεται να κάνεις συνέδριο δημοκρατικού κόμματος με διορισμένα στελέχη και κλειστή ατζέντα. Στα δημοκρατικά συνέδρια, ο επικεφαλής πρέπει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια να ακούσει και να συνθέσει όλες τις τάσεις που εκφράζονται» τονίζει.

Επίσης ασκεί δριμεία κριτική στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως η Φ. Γεννηματά ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Σ’ αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε το εκλογικό  αποτέλεσμα ως «αναμενόμενο» που «έδειξε τα όρια της πολιτικής των «προσωπικοτήτων» και σημείωσε πως «το ΚΙΝΑΛ τα τελευταία χρόνια αναλώθηκε σε πολιτικές διαδικασίες σύνθεσης «επωνύμων» στον χώρο της Κεντροαριστεράς αντί να αφιερωθεί στη σύνθεση ιδεών και απόψεων για το μέλλον της χώρας”. Όπως εξήγησε “τουλάχιστον αυτό έδειξε προς τα έξω. Άλλαξε όνομα χωρίς να εκσυγχρονίσει το περιεχόμενό του και να αναδείξει νέα στελέχη. Και κατάργησε τις εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες και τον ουσιαστικό διάλογο που στον χώρο μας προσφέρουν πολιτικό οξυγόνο. Έτσι το Κίνημα Αλλαγής πνίγηκε στην εσωστρέφεια του».

Ανάλογες θέσεις πήρε και ο πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, που τόνισε πως «η παράταξη και οι άνθρωποι της έχασαν τον λαϊκό τους χαρακτήρα» και πως το Κίνημα τελικά μπήκε «στον ίδιο ντουρβά μαζί με τη δεξιά και τα άλλα, αδιάφορα για τον πολίτη, κόμματα». Επίσης και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζει πως «η ανασύνταξη του σοσιαλιστικού χώρου στην Ελλάδα είναι αναγκαία αλλά αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος της πολιτικής του ταυτότητας» και πως «δεν αρκεί η επίκληση του ηρωικού παρελθόντος».

ΚΙΝΑΛ: οι αποφάσεις για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχουν ληφθεί

Όμως από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν εκ νέου θέμα ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα ΠΑΣΟΚ καθώς «προτεραιότητα αποτελεί το Κίνημα Αλλαγής».

Όπως είπε «η διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη χρονικά προσδιορισθεί για τον Δεκέμβριο και θα γίνει με τρόπο που ορίζει το πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και μας δεσμεύουν όλους. Με στόχο την προσαρμογή της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ στα νέα δεδομένα που προτάσσουν την πολιτική και οργανωτική λειτουργία του νέου φορέα έναντι των αντίστοιχων λειτουργιών όλων των κομμάτων και των σχημάτων που συμμετέχουν σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις του συνεδρίου του ήδη από το 2015 είχε την πρωτοβουλία για την δημιουργία νέου φορέα και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας στήριξης του Κινήματος Αλλαγής».

Στη Λάρισα η επέτειος για τη 3η του Σεπτέμβρη

Στο μεταξύ στο ΚΙΝΑΛ η προσοχή είναι στραμμένη στον εορτασμό της 45ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αύριο 3η Σεπτεμβρίου. Φέτος η Χαριλάου Τρικούπη, αποφάσισε την πανηγυρική εκδήλωση να τη μεταφέρει στη Λάρισα, για να αναδείξει τις σχέσεις του Κινήματος με τον αγροτικό κόσμο.

Οι εκδηλώσεις της 3ης Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν με τη Φώφη Γεννηματά να καταθέτει στεφάνι στο «Μνημείο του Αγρότη» στο Κιλελέρ στις 12 το μεσημέρι. Ακολούθως θα έχει συναντήσεις με τοπικά στελέχη και εκπροσώπους των αγροτών. Η σχετική πανηγυρική εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.30μμ, στο χώρο μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας με κεντρικό θέμα «Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την Ύπαιθρο, την Αγρότισσα και τον Αγρότη : Αποτίμηση, προκλήσεις και προοπτικές». Θα υπάρξουν χαιρετισμοί βουλευτών αλλά και στελεχών με θητεία στο ΓΕΩΤΕ και τον ΕΛΓΑ, γεωπόνων και παραγωγών. Την εισήγηση εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, θα κάνει ο υπεύθυνος της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής για την Αγροτική Ανάπτυξη, Απόστολος Πάνας,  βουλευτής Χαλκιδικής. Επίσης θα προβληθεί σε βίντεο η ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κεντρική ομιλία της Φώφης Γεννηματά, κατά την οποία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να αναφερθεί στην στρατηγική του κόμματος έναντι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επόμενα κρίσιμα βήματα για το ΚΙΝΑΛ είναι η ΔΕΘ και η επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά, την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η σύγκλιση της ΚΕ του κόμματος, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου όπου θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών και θα συζητηθεί η πορεία του Κινήματος…