Κίνδυνος υποβιβασμού για Ξάνθη

Μετά την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας, η ΕΕΑ εκδίκασε την υπόθεση από τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης (16/1) και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 17.00.

Στις δύο ομάδες δόθηκε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη (23/1) να καταθέσουν υπομνήματα, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 27 Ιανουαρίου, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγελματικού Αθλητισμού.

Όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις μελών της επιτροπής σε διάλειμμα της διαδικασίας η ΠΑΕ κινδυνεύει με άμεσο υποβιβασμό, γιατί ενώ έπρεπε να έχει ενημερώσει για την αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης μέσα σε δέκα μέρες από τότε που αυτή έγινε, το έκανε μετά από τρεις μήνες.

Αυτό χαρακτηρίζεται ως σοβαρό παράπτωμα με βάση τις προβλέψεις του κανονισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιχείρημα της Ξάνθης είναι πως εάν έχει γίνει λάθος αυτό είναι εκ παραδρομής.

Τι λένε από την Ξάνθη

Η νέα εταιρεία, που έχει πλέον το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ακριτικής ομάδας, ασχολείται με την εισαγωγή και εμπορία αθλητικών ειδών, διατροφής και εξοπλισμού σε όλα τα σπορ, στο μάνατζμεντ συλλόγων αλλά και στην αξιοποίηση ή ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων. Γιατί λοιπόν εγκαλείται η Ξάνθη από την ΕΕΑ;

Από την Επιτροπή τόνιζαν ότι η άδεια ήταν έγκριση για να γίνουν οι συζητήσεις και ότι η Ξάνθη δεν ενημέρωσε εντός του 10ημέρου που προβλέπει ο νόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών. Ουσιαστικά λοιπόν η ΕΕΑ υποστήριξε πως δεν υπήρχε άδεια αλλά έγκριση για να γίνουν οι συζητήσεις και ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν και άλλαξε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρειας η Ξάνθη δεν φρόντισε να ενημερώσει γραπτώς την ΕΕΑ.

Αν το συγκεκριμένο παράπτωμα αποδειχθεί πως έγινε θεωρείται «βαρεία παράβαση» και σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα προβλέπει υποβιβασμό. Οι εκπρόσωποι της Ξάνθης ανέλυσαν τη δική τους θέση, απάντησαν στις ερωτήσεις των μελών της ΕΕΑ και υποστήριξαν: «Από την πλευρά μας δεν έχει γίνει καμία παρατυπία. Όλα έχουν γίνει νόμιμα και αν υπάρχει κάποια αστοχία έχει γίνει εκ παραδρομής».

Τα δεδομένα αν αποδειχθεί «βαρεία παράβαση»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν αποδειχθεί «βαρεία παράβαση» (και αφορά παράβαση που έχει να κάνει στη νομιμότητα της διοίκησης και του μετοχολογίου των ΠΑΕ) οι ποινές που προβλέπονται είναι… ισοπεδωτικές. Από υποβιβασμό στην αμέσως επόμενη κατηγορία μέχρι αποβολή από τα επαγγελματικά Πρωταθλήματα. Σοβαρή παράβαση ή απλή παράβαση, που είναι άλλες δυο κατηγορίες για την επιβολή ποινών, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γιατί αφορούν χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικούς ογανισμούς για ποσά άνω και κάτω των 200.000 ευρώ αντίστοιχα.

Μόνο αν χαρακτηριστεί “παράβαση κανόνα” που αφορά στο δημόσιο συμφέρον μπορεί να υποβληθεί πρόστιμο από 20.000-150.000 ευρώ. Ο χαρακτηρισμός δηλαδή της παράβασης ως “βαρεία” είναι η μοναδική περίπτωση τιμωρίας για την Ξάνθη εφόσον αυτή επιβληθεί με ότι αυτό συνεπάγεται.