Κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ: Πάμε ενωτικά και συνθετικά για το μεγάλο, σύγχρονο, αριστερό κόμμα

Μαζικό ήταν το παρών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, σε αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Ν. Γερμανός της ΔΕΘ. Στην 5ωρη σχεδόν διαδικασία, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις διεργασίες για τη διερεύνηση του κόμματος και οι εξελίξεις γύρω από το μετασχηματισμό και την πορεία του κόμματος, προς το πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο του Μαΐου.

Τη σύσκεψη οργάνωσε η «Κίνηση Μελών» του ΣΥΡΙΖΑ, που εσωκομματικά εκφράζει, εκπροσωπεί και συνενώνει στελέχη που τάσσονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και στηρίζουν έμπρακτα τη διεύρυνση, το μετασχηματισμό και τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ενιαίο μαζικό κόμμα – κορμό, που θα εκφράζει ενωτικά τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό – δημοκρατικό χώρο.

Το παρών έδωσαν περίπου 150 στελέχη από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν συντονιστές και μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών, πρώην βουλευτές και συντονιστές ΟΜ, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές και κοινωνικά στελέχη. Επίσης συμμετείχαν και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στελέχη της ΚΕΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος πασοκοποίησης”

Οι Α. Κοτσακάς, Ν. Σκορίνης, Π. Ρήγας, Ν. Μπίστης και Γ. Βουλγαράκης ανέλυσαν διεξοδικά τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά της περιόδου και αναφέρθηκαν στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τον βηματισμό του και να οδηγηθεί, χωρίς άγονες τριβές και αντιπαραθέσεις, σε ένα συνέδριο αναγέννησης, μετασχηματισμού και εκπροσώπησης ευρύτερων αριστερών και  προοδευτικών δυνάμεων. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον μετασχηματισμό, ούτε την προσθήκη ενός συνθετικού όπως Προοδευτική Συμμαχία ή Προοδευτική Παράταξη» είπε ο Ν. Σκορίνης. «Δεν υπάρχει κίνδυνος πασοκοποίησης, αυτά τα λένε όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση που σήμερα συνενώνει, ως κόμμα της Αριστεράς, ευρύτερες δυνάμεις», σημείωσε ο Π. Ρήγας, ενώ ο Ν, Μπίστης, ζήτησε “ο ΣΥΡΙΖΑ να βιαστεί” διότι η ΝΔ γρήγορα θα βρεθεί σε κρίσιμα αδιέξοδα. Ο Αντώνης Κοτσακάς, ανέλυσε τα βασικά οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως η διαλεκτική και η δυναμική των γεγονότων θα καθορίσουν την μετεξέλιξη του κόμματος. Ανάλογα και ο Γ, Βουλγαράκης, έκρινε πως η κινητικότητα και η συμμετοχή της βάσης του κόμματος θα καθορίσει τις εξελίξεις ενώ άσκησε κριτική σε προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές των επώνυμων στελεχών.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, οι περισσότεροι συμφώνησαν πως η Κίνηση Μελών δεν πρέπει να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις με τις άλλες τάσεις και ρεύματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας πως αυτό δεν θα προσφέρει τίποτα θετικό στο κόμμα. Ωστόσο πολλοί σημείωσαν πως γραφειοκρατικά φαινόμενα, νοοτροπίες και κομματικές αγκυλώσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά στην διεύρυνση, δεν πρέπει να μείνουν πολιτικά αναπάντητα.

Δεν έλειψε η κριτική στο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο φαινόμενο της “κρατικοποίησης” του κόμματος, κατατέθηκαν προτάσεις και προβληματισμοί για την περιφερειοποίηση του κόμματος, ενώ αρκετοί μίλησαν για τις οργανωτικές αδυναμίες και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να γειωθεί στον συνδικαλισμό και την αυτοδιοίκηση και ζήτησαν η “Κίνηση Μελών” να προσδιορίσει το στίγμα της, πολιτικά και οργανωτικά, ενόψει του συνεδρίου.

Ποσόστωση για την εκπροσώπηση της περιφέρειας

Από τα τοπικά και περιφερειακά στελέχη, ο συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γκοντίνος, επανέφερε το θέμα της λειτουργίας των οργάνων του κόμματος και επισήμανε ελλείψεις και αδυναμίες. Από την πλευρά του ο Αντώνης Ελευθεριάδης, μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος των Οργανώσεων Μελών και να ενισχυθούν οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργίες στον ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε, αμέσως μετά το συνέδριο του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε καταστατικό συνέδριο. Ο συντονιστής της ΝΕ Χαλκιδικής, Σ. Παπαματθαίος ζήτησε καλύτερο συντονισμό κομματικών οργανώσεων και βουλευτών, και στελέχη από τη Βέροια, το Αμύνταιο, τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκαν στις οργανωτικές αδυναμίες του κόμματος στην περιφέρεια, εκφράζοντας το πρόταγμα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει νέα διαδραστικά και δημοκρατικά μοντέλα λειτουργίας. Μάλιστα κάποιοι πρότειναν να υιοθετηθεί ποσόστωση για την εκπροσώπηση της περιφέρειας στην Κ.Ε.

Στη σύσκεψη από τη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στελέχη όπως οι: Τ. Ηρακλείδης (ο συντονιστής της σύσκεψης), Δ. Δημητριάδης, Ν. Παυλίδης,  Γ. Δαούλα, Γ. Κωττίδης, Δ. Ρούτος, Δ. Μάρδας,Τ. Μηταφίδης, Σ. Γαρουνιάτης, Ν. Συμεωνίδης, Τ. Τρελόπουλος, Δ. Ζησάκος, Α. Ζήνας, Λ. Γιουρτζίδης, Β. Ζορκάδης,  Β. Ανανιάδης κ.α.

Φ.Δ.