Κίνηση Πολιτών “Λευκός Πύργος”: Γιατί λέμε “όχι” στην εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές

Τους λόγους που τους οδηγούν να πουν και αυτοί με τη σειρά τους “Όχι” στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές αναλύουν σε ανοιχτή επιστολή προς διάφορους φορείς τα μέλη του “ΣΟΣ Κεντρική Μακεδονία-Κίνηση Πολιτών ‘Λευκός Πύργος’”. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Κίνησης απευθύνουν την πολυσέλιδη επιστολή τους σε όλους τους βουλευτές, στις μητροπόλεις, στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στις ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και τους Έλληνες της διασποράς, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Αναλυτικά, η επιστολή:

ΠΡΟΣ:
– 300 Μέλη της Βουλής των Ελλήνων
– Ιερές Μητροπόλεις Κεντρικής Μακεδονίας
– Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας
– Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας
– Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
– Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης
– Πολίτες Κεντρικής Μακεδονίας
– Έλληνες διασποράς

«ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
ΜΕΙΖΟΝ ΕΘΝΙΚΟ Ή ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ;
ΕΑΛΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ;

(Περιληπτική ενημέρωση του πολύπλευρου θέματος)

Και επειδή,
– η δολοφονία του Καποδίστρια
– η φυλάκιση του Κολοκοτρώνη
– οι εθνικές εκλογές πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή κλπ
στην εποχή τους ήταν θέματα κομματικής αντιπαράθεσης, σήμερα όμως θεωρούνται εθνικές τραγωδίες, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να σας αναφέρουμε κάποια δεδομένα και τις σκέψεις – θέσεις μας περιληπτικά, προς αποφυγή μιας νέας εθνικής τραγωδίας:

1. Τριάντα έξι (36) Δημοτικά Συμβούλια της Μακεδονίας – Θράκης, έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος με ψηφίσματα – αποφάσεις ΚΑΤΑ της εξόρυξης χρυσού.

Καλαμαριάς / Κορδελιού-Ευόσμου / Αμπελοκήπων-Μενεμένης / Παύλου Μελά / Λαγκαδά / Σιθωνίας / Αριστοτέλη / Βόλβης / Προποντίδας / Κιλκίς / Παιονίας / Πέλλας – Γιαννιτσών / Αλεξανδρούπολης / Αρριανών / Βισαλτίας / Δοξάτου / Δράμας / Εμμανουήλ Παππά / Ηράκλειας / Θάσου / Ίασμου / Καβάλας / Κάτω Νευροκοπίου / Κομοτηνής / Μαρώνειας-Σαπών / Μύκης / Νέστου / Ξάνθης /  Ορεστιάδας / Παγγαίου / Παρανεστίου / Προσοτσάνης / Σαμοθράκης / Σερρών / Σιντικής / Τοπείρου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κανείς Δήμος απ’ όλη την Β. Ελλάδα δεν πήρε επίσημη θέση υπέρ της εξόρυξης – παρόλο που είναι αυτονόητο ότι όλοι οι Δήμοι της Χώρας έχουν ανάγκη από θέσεις εργασίας.

2. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ψήφισε ΚΑΤΑ της εξόρυξης χρυσού. Από τα παραπάνω 1 και 2 προκύπτει κάποια κομματική απόχρωση όπως ισχυρίζεται η Εταιρεία και οι παραπλανημένοι απ ‘ αυτήν ;
3. Η Εταιρεία αναφέρει ότι το πρόβλημα δημιουργούν, κάποιοι κομματικά κινούμενοι στη Χαλκιδική.
Αναφέρουμε όμως ενδεικτικά λόγω συντομίας, Πανελλήνιους, τοπικούς Φορείς και επαγγελματικούς Συλλόγους οι οποίοι επίσης τοποθετήθηκαν αρνητικά στην εξόρυξη :
• Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων
• Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων
• Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδος
• Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
• Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος
• Δασικός Συνεταιρισμός Μ. Παναγίας
• Δασικός Συνεταιρισμός Ιερισσού
• Δασικός Συνεταιρισμός Σταυρού κλπ
Κι εδώ επίσης κανένας Πανελλήνιος Σύλλογος δεν πήρε θέση υπέρ της εξόρυξης χρυσού.

4. Η Εταιρεία αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση στην κίνησή μας. Αναφέρουμε όμως τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς και Πανεπιστημιακές Σχολές ΑΠΘ, οι οποίοι χωρίς αμοιβή και με τεκμηριωμένες έγγραφες μελέτες διαφωνούν κάθετα για την συγκεκριμένη δραστηριότητα της εξόρυξης χρυσού στην Κεντρική Μακεδονία την οποία κρίνουν ασύμφορη τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και επιβλαβή για την υγεία των κατοίκων.
• Α.Π.Θ. – Συμβούλιο Περιβάλλοντος (10 σελίδες)
• Α.Π.Θ. – Πρυτανικό Συμβούλιο (4 σελίδες)
• Α.Π.Θ. – Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (13 σελίδες)
• Α.Π.Θ. – Γεωπονική Σχολή κλπ (12 σελίδες)
• Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος /Κεντρικής Μακεδονίας (40 σελίδες)
• Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Τουριστικών Επαγγελμάτων (22 σελίδες)
• Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Αθήνα
• Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Πλήθος μεμονωμένων επιστημόνων, σχετικών επιστημών, όπως Καθηγητές Σεισμολογίας, Βιολογίας, Ιατρικής του ΑΠΘ και όχι μόνο, Οικονομικοί αναλυτές κλπ. εκφέρουν τεκμηριωμένα, την ίδια άποψη σε άρθρα ή ομιλίες τους.
Μεταξύ αυτών ο Δρ. Κυριάκος Αρίκας, Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, στη μελέτη του καταλήγει:
«…Το αρσενικό, το τοξικό και καρκινογόνο αυτό στοιχείο δεν «εξουδετερώνεται» ούτε «καταβυθίζεται» , ούτε «δεσμεύεται» σε δήθεν «αδρανή σταθερά υλικά». Το αρσενικό, αφ’ ότου εξορυχτεί και βγει στην επιφάνεια βρίσκει σε διάφορες μορφές τον δρόμο του και αποτελεί διαρκή απειλή στην δημόσια υγεία…»
Ενώ για τον Αμίαντο, αναφέρει :
«…υπάρχει επιπλέον το πρόβλημα «αμιάντου» της σειράς «τρεμολίτη-ακτινολίτη» με απειλητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η ίδια η εταιρεία αναφέρει περιεκτικότητες τρεμολίτη έως 9% στα εξορύξιμα πετρώματα και στα μεταλλευτικά τέλματα. «Αμίαντος» είναι η συλλογική ονομασία για ορισμένα πυριτικά ορυκτά με ινώδη κρυσταλλική δομή που εμπεριέχονται σε βασικά και υπερβασικά πετρώματα, τα οποία αφθονούν στη Χαλκιδική. Η εισπνοή ινών των ορυκτών αμιάντου προκαλεί σοβαρές παθήσεις: «μεσοθηλίωμα», «καρκίνο του πνεύμονα», «πνευμονοκονίαση» κ.ά. Τα συσσωματώματα τρεμολίτη-ακτινολίτη είναι ακίνδυνα εν όσω παραμένουν έτσι όπως έχουν στα συμπαγή πετρώματα, θα γίνουν όμως εξαιρετικά επικίνδυνα ύστερα από τα σοκ των εκρήξεων, την λειωτρίβιση των πετρωμάτων, και στα διάφορα στάδια επεξεργασίας και διαχείρισης των μεταλλευτικών τελμάτων. Θα σχηματίζονται γιγαντιαίες ποσότητες σκόνης με τις εισπνεύσιμες ίνες αμιαντούχων ορυκτών, οι οποίες θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, πιθανόν μέχρι πέραν Θεσσαλονίκης και σε άλλες γειτονικές περιοχές της Χαλκιδικής. Στις Σκουριές θα εξορυχθούν 146 εκατομμύρια τόνοι πετρώματος. Με βάση την από την εταιρεία δεδομένη περιεκτικότητα τρεμολίτη (5 έως 9%), υπολογίζεται ότι η διάθεση του καρκινογόνου αυτού αμιάντου στο περιβάλλον θα ανέλθει στα 7έως 13 εκατομμύρια τόνους.»
Για τα φράγματα τελμάτων πάνω σε σεισμικά ρήγματα, ο Λεκίδης Βασίλειος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΣΑΚ, αναφέρει μεταξύ άλλων, στην από 25/01/2016 ομιλία του στον Δήμο Καλαμαριάς (θέατρο Χηλής) :
«Στην περιοχή εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής θα κατασκευασθούν δυο φράγματα απόθεσης τελμάτων, τα οποία θα είναι κοντά σε σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει σημαντικά ισχυρά συμβάντα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις γεωφυσικές έρευνες που εκτελέστηκαν στις θέσεις θεμελίωσης των δύο φραγμάτων, διαπιστώνεται ότι ο αποσαθρωμένος βράχος παρουσιάζεται με πάχη που κυμαίνονται από 1m έως 5,5m και τοπικά έως 12m. Ο αποσαθρωμένος βράχος παρουσιάζει και κερματισμό. Πέραν των κύριων ρηγμάτων, (Στρατωνίου-Γοματίου) στην άμεση περιοχή του έργου έχουν εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί και άλλα ρήγματα, ως ακολούθως:
• Κατακόρυφο ρήγμα γενικής διεύθυνσης Β-Ν κατά μήκος του ρέματος Τσαρκιά Λάκκος.
• Κανονικό ρήγμα γενικής διεύθυνσης ΒΑ-ΝΔ κατά μήκος του ρέματος Καρατζά Λάκκος.
Από την ανάγνωση των μελετών των φραγμάτων διαπιστώθηκαν ορισμένα κρίσιμα σημεία της ανάλυσης και παραδοχών (επίπεδα επιτελεστικότητας) τα οποία με την εφαρμογή σύγχρονων διατάξεων Ευρωπαϊκών αντισεισμικών κανονισμών EC-8 οδηγούν σε σημαντικές αστοχίες των φραγμάτων με ανελαστικοποίηση σημαντικών περιοχών τους. Έτσι ο κίνδυνος μόλυνσης για το περιβάλλον τόσο της περιοχής όσο και το περιβάλλον ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται άμεσος και οδηγεί στην πιθανή αναθεώρηση τόσο της θέσης κατασκευής όσο και της γεωμετρίας σχεδιασμού των φραγμάτων.»
Δεν είναι δυνατόν, το ΑΠΘ και οι σχολές του, που κατάρτισε επί δεκαετίες τέτοιο επιστημονικό δυναμικό και αποτελεί έναν από τους Πυλώνες αυτής της χώρας, να χαρακτηρίζεται ως «ακατάλληλο να εκφέρει την επιστημονική του άποψη» κατά τους ισχυρισμούς της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ και των πέριξ αυτής παραπλανημένων οπαδών της, ενώ αποδέχονται μελέτες μεμονωμένων επί πληρωμή επιστημόνων,  όπως π.χ. ότι δεν έχουν καμία αξία τα αρχαιολογικά ευρήματα του 2ου π.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκαν στην κορυφή των Σκουριών , διότι… είναι μεταφερόμενα από άλλους αρχαιολογικούς χώρους, προς έκπληξη της ΙΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων!

5. Δεν μπορεί να σύρεται η Δικαιοσύνη σε αποφάσεις βασιζόμενη, αφ’ ενός σε νόμους που εισηγήθηκαν και υπογράφηκαν από τους γνωστούς στη Δικαιοσύνη Υπουργούς – Υφυπουργούς, αφ’ ετέρου σε ένα πεπαλαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα, ενώ ταυτόχρονα το 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφαίνεται ότι είναι παράνομη η μεταβίβαση των 317.000 στρεμμάτων της Χαλκιδικής (συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων και του χωριού Στρατωνίου) από το Ελληνικό Δημόσιο προς την μεταλλευτική Καναδέζικη Εταιρεία. Κι αυτό γιατί :
• το χρηματικό ποσό της μεταβίβασης είναι ευτελές (11.000.000€)
• δεν απογράφηκε η αξία της μεταβιβαζόμενης περιουσίας
• η μεταβίβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση.

Δεν είναι δυνατόν το επιπλέον χρηματικό ποσό που επιβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (15,34 εκατ. ευρώ), προς είσπραξη του Ελληνικού Δημοσίου από την Εταιρεία, ως ελάχιστο αναγκαίο για τη συμπλήρωση της συναλλαγής, να μη γίνεται αποδεκτό από το … Ελληνικό Δημόσιο καταθέτοντας ένσταση … μη είσπραξης (ναι, δεν είναι λάθος… σωστά διαβάσατε!!!).  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι το παραπάνω ποσό συνιστά κρατική ενίσχυση προς την «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» , η οποία δεν χορηγήθηκε ούτε για τις επενδύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε για την απασχόληση! http://www.skai.gr/news/greece/article/301333/anaktisi-tis-kratikis-enishusis-1534-ekat-pros-tin-ellinikos-hrusos/ Είναι γνωστή η θέση του κ. Μιχ. Δεκλερή, τέως Προέδρου του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, «… θα πρέπει να είναι βλαξ κανείς για να πιστεύει ότι θα κάνει εξόρυξη χρυσού και θα αποκαταστήσει το περιβάλλον….» σε συνέντευξή του, στις 13/05/2013 .

6. Δεν είναι δυνατόν την καταστροφή της Κεντρικής Μακεδονίας να την αποκαλεί η Εταιρεία εύηχα «επένδυση» κατά το «Εύξεινος» Πόντος, Ακρωτήρι της «Καλής Ελπίδας» κλπ, όταν μια τέτοιου είδους μεταλλευτική – χημική δραστηριότητα θα είναι σίγουρα η «ταφόπλακα» της οικονομίας στην περιοχή. Επιγραμματικά, δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξει με τουρισμό,  αλιεία,  κτηνοτροφία,  ελαιοπαραγωγή,  μελισσοκομία  κλπ, πέρα και απ’ αυτήν την ίδια την ύπαρξη της ζωής των ανθρώπων. Εάν κάποιος ενημερωθεί σωστά, θα διαπιστώσει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει σχεδόν κανένα οικονομικό κέρδος  από την φύση της δραστηριότητας της Εταιρείας https://www.youtube.com/watch?v=rA1yizaRl6Y&feature=youtu.be

7. Αλήθεια, όταν από τη Σαχάρα η σκόνη φθάνει στη Κεντρική Μακεδονία, κατά πού θα πρέπει να φυσάει ο άνεμος, (κοιτάζοντας τις περιοχές της προγραμματισμένης εξόρυξης της Κεντρικής Μακεδονίας ), ώστε η σκόνη με το αρσενικό, τον αμίαντο, τα βαρέα μέταλλα, το ουράνιο κλπ, να μην πέφτει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;
Όταν η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας , ανέφερε σε έγγραφό της ότι «όλο το υπόγειο υδατικό Υποσύστημα Σκουριές – Νεοχωρίου το οποίο τροφοδοτεί με νερό το Νεοχώρι και τα γύρω χωριά είναι μολυσμένο από αρσενικό και μόλυβδο», οι κάτοικοι της Χαλκιδικής με εμφιαλωμένο νερό θα πότιζαν την ντομάτα, αυτή που ερχόταν στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης; Ή το κατσικάκι που ερχόταν στο τσιγκέλι του κρεοπώλη της Θεσσαλονίκης, θα έπινε εμφιαλωμένο νερό; Είναι, συνεπώς, μόνο τοπικό το θέμα;
Και όταν τα φαινόμενα αυτά θα εμφανίζονται ταυτόχρονα σε Χαλκιδική, Παγγαίο, Σέρρες, Κιλκίς, θα είναι υγιής η διατροφική αλυσίδα που θα αναλώνεται στην Κεντρική Μακεδονία;
Όταν μετά από λίγα χρόνια το μόνο υγιές ψάρι που θα μπορεί να δίνει ο Μακεδόνας στο παιδί του θα είναι ο ξηρός μπακαλιάρος λόγω της μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής, αλήθεια, τότε; Τι να τις κάνουμε τις παιδικές χαρές, όταν τα παιδιά μας δεν θα είναι υγιή;

8. Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, εσείς που εκπροσωπείτε τη Δημοκρατία, διαβάζοντας την πρώτη έως και τέταρτη παράγραφο του παρόντος κειμένου, σας παρακαλούμε απαντήστε μας: Σε ποιά διαδικασία πιο δημοκρατική θα μπορούσαν να προβούν οι κάτοικοι της Μακεδονίας – Θράκης που διαφωνούν με την θέση των δικών σας κομμάτων; Δεν πρόκειται για μια ομάδα μειοψηφίας που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά Δήμοι, Περιφέρεια, Πανελλήνιοι Σύλλογοι κ.α., που εκφράζουν ομόφωνα μέσω των ψηφισμάτων, το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης, ενάντια στην καταστροφική αυτή δραστηριότητα.
Γνωρίζετε ότι μετά από τις πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα της Αμερικής, εξέλειπε κάθε ίχνος ζωής πέρα του σκορπιού; Μετά δε τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην ίδια περιοχή, όμοιες με τις επιδιωκόμενες στις Σκουριές, εξαφανίστηκε και αυτός. Ο σκορπιός επέζησε στις πυρηνικές δοκιμές, όχι όμως και στην συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα. Εσείς ή καλύτερα, το κόμμα σας, πώς αποδέχεστε την υποσχόμενη αποκατάσταση ζωής από την Εταιρεία; Δηλαδή, σ’ αυτόν τον τόπο, πιστεύετε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ανθρώπινη ζωή με την υπάρχουσα σημερινή παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κλπ) και καθαρό υδροφόρο ορίζοντα και αποδέχεστε την επέκταση της δραστηριότητας αυτής σ’ ολόκληρη τη Μακεδονία;
Γνωρίζετε για τις «ευγενείς χορηγίες» της Εταιρείας ; Σημεία των καιρών μας, αλλά οι πατέρες μας κάποτε τις ονόμαζαν αλλιώς…. Αλήθεια, αφού το προϊόν της θα είναι σίγουρα εξαγώγιμο, γιατί έγινε τόσο γενναιόδωρη στα ελληνικά… δρώμενα; Θέλει να αυξήσει το καταναλωτικό της κοινό εντός Ελλάδος ( ! ) ή προσπαθεί να αποκρύψει κάτι; Αναφερόμαστε σε τόνους κυανίου, αρσενικού, αμιάντου, μολύβδου κλπ, σε δάση που δεν ξυλεύονται αλλά ξεριζώνονται, σε καταστροφή υδροφόρου ορίζοντα κλπ και ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζει ότι οι ελεγκτές περιβάλλοντος σ’ ολόκληρη τη Μακεδονία, είναι μόνο … 2! Ποιοι θα κάνουν τις αυτοψίες και τις μετρήσεις;

Γνωρίζετε τέλος, αυτό που κυκλοφορεί εντονότατα στο διαδίκτυο: «…η απλοποίηση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει «κλειδώσει», για μεν τον λατομικό τομέα μέχρι το τέλος του χρόνου, για δε τον μεταλλευτικό τομέα μέχρι τον Μάρτιο του 2017…»
«…ωστόσο διαφαίνεται ότι δεν έχουν πείσει τα στελέχη του «τεχνικού συμβούλου» τα οποία προχωρούν στην εκπόνηση Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης το οποίο θα παραδοθεί στους θεσμούς και στη συνέχεια θα αποτελέσει ένα από τα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης…» ;
Καθ’ υπόδειξη τίνος, τίθενται οι εξορυκτικές δραστηριότητες;
Γνωρίζουν οι Μακεδόνες ότι έχουν ενταχθεί πλην όλων των άλλων, τα τελευταία έτη και σε μια επιπλέον μνημονιακή δέσμευση καταστροφής του τόπου μας;
Σας παρακαλούμε διαψεύστε το!
Διαφορετικά, θα πρέπει να ανακράξουμε όλοι «ΕΑΛΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!

9. Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες, της Κεντρικής Μακεδονίας, συγχωρείστε μας.
Πρέπει να αφουγκραστείτε τον λαό. Το θέμα μας πιστεύουμε ότι είναι και πνευματικό. Η καταστροφή της Δημιουργίας από τον άνθρωπο λόγω της παράλογης πλεονεξίας και της ξέφρενης ματαιοδοξίας του, πιστεύουμε ότι είναι και πνευματικό θέμα. Η εικόνα της καταστροφής από την Εταιρεία, που μετατρέπει περιοχές απείρου κάλλους, σε περιοχές μολυσμένης ερήμου, χωρίς ύπαρξη ζωής προς χάριν της εξόρυξης χρυσού, του οποίου το 7% περίπου χρησιμοποιείται για τις όποιες ανάγκες του ανθρώπου και το 93% γίνονται ράβδοι χρυσού για να τοποθετηθούν στα υπόγεια των τραπεζών και να ονομαστούν οι πλούσιοι πλουσιότεροι, εμείς θα πρέπει να το αποδεχτούμε; Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πέρασε από εκείνα τα μέρη (Άγιο Όρος, Ιερισσό, Αρναία κλπ) πηγαίνοντας βορειότερα. Όταν ο Άγιος είχε πει ότι «οι άνθρωποι θα μείνουν πτωχοί γιατί δεν θα έχουν αγάπη στα δέντρα», αλήθεια, εμείς βλέποντας αυτή τη καταστροφή, τι πρέπει να σκεφτόμαστε;

10. Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Είναι ωραίο να παρουσιάζει κανείς και να επαινεί τον συγγραφέα ενός βιβλίου, ιδίως όταν αυτό αναφέρεται σε πατριωτικά – εθνικά θέματα. Ωραιότερο όμως είναι, το ενδιαφέρον μας για τους νεαρούς αναγνώστες του, όταν μάλιστα πρόκειται για την επιβίωσή τους. Είναι ωραίο να γιορτάζουμε τα 2.400 χρόνια του Αριστοτέλη. Ωραιότερο όμως είναι, το ενδιαφέρον μας για την γενέτειρά του, που σήμερα καταστρέφεται. Είναι ωραία η αρετή, όταν υπάρχει. Ωραιότερη όμως είναι όταν συνυπάρχει με τόλμη. Ο Κάλβος υπερθεματίζει. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Δεν μπορεί να σιωπούμε όταν συντελείται μια τέτοια καταστροφή στη Μακεδονία. Δεν υπάρχει υψηλότερος σκοπός, ρόλος κλπ, σε οποιαδήποτε ένωση πολιτών, απ’ αυτήν την ύπαρξη της χώρας μας.

11. Όταν, μετά από 2400 χρόνια της γέννησης του Αριστοτέλη, η UNESCO αφιερώνει τα έτη 2016-2017 στον Αριστοτέλη, και ενώ κάθε είδους εκδηλώσεις, προς τιμήν του και εις μνήμη του, γίνονται απανταχού της γης, κάποιοι δεν διστάζουν να ασελγούν πάνω στα ιερά χώματα της γενέτειράς του. Αισθανόμαστε ντροπή για όσους αναίσχυντα αδιαφορούν, για όσους γυρίζουν το βλέμμα τους αλλού, για όσους επιμένουν να διαιωνίζουν αυτήν την Ύβρη στο πρόσωπο και στην γενέτειρα του μεγάλου μας προγόνου. Λίγοι είναι. Οι πολλοί, οι δήμοι και τα χωριά, οι πόλεις, οι μικρές και οι μεγαλύτερες, το μεγάλο πλήθος των υπερήφανων Ελλήνων, δεν ανέχονται τούτη την ασέβεια, αγωνιούν και αντιστέκονται στους ξενόφερτους χρυσοθήρες.
Ω! κορυφή των Σκουριών! Σύμβολο αυτής της ηρωικής προσπάθειας, που αν γονατίσεις, λόγω γεωγραφικής γειτνίασης, θα συμπαρασύρεις στην καταστροφή και την άλλη κορυφή, τον Άθω του Αγίου Όρους. Χωρίς αισχύνη, εννοούν να χαρακτηρίζουν την πατρίδα του τα Στάγειρα ως μία ζώνη βαριά μεταλλευτική και η περιοχή των 2.000.000 Ελλήνων κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας, μια γη σήμερα γεμάτη από αρχέγονα δάση, παρθένα ρέματα, γαλάζιες θάλασσες  και  ιστορία,  δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε ‘κρανίου τόπο’,  έναν τόπο όπου η ζωή θα σβήσει με το αρσενικό, κυάνιο, αμίαντο και μόλυβδο, μέταλλα τοξικά που θα μολύνουν τον αέρα και το ελάχιστο νερό που θα αφήσουν. Τον ίδιο αέρα που κάποτε ανέπνεε ο μεγάλος μας Φιλόσοφος, το ίδιο νερό με το οποίο ξεδιψούσε ο Αριστοτέλης.

12. Όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις αδυνατούν να αντισταθούν λόγω της οικονομικής κρίσης, οι χρυσοθήρες Καναδοί- και με την υποστήριξη της κυβέρνησης τους- έρχονται ως κατακτητές σε αυτόν τον εξαθλιωμένο λαό για να ταπεινώσουν τον Αριστοτέλη και τους απογόνους του, για να υψώσουν μια σημαία με το φύλλο σφενδάμου (τι ειρωνεία! Οι φίλοι του πρασίνου!!!) και να υφαρπάξουν ό,τι μπορούν από τον αρχαίο Ελληνικό Μακεδονικό πολιτισμό, το κάλλος και τους κρυμμένους θησαυρούς του.
Αφού εξαφανίσουν – στραγγίσουν όλα τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος 600 μέτρων, δηλαδή τα νερά που ποτίζουν τη μισή Χαλκιδική, διότι είναι απαραίτητη η στεγανοποίηση της περιοχής για την δραστηριότητά τους, μετά αρχίζει για τους Καναδούς η επεξεργασία και για τους μόνιμους κατοίκους Έλληνες Μακεδόνες, η καταστροφή, όπου τα δάση δεν ξυλεύονται, αλλά ξεριζώνονται. Η περιοχή καταστρέφεται – δηλητηριάζεται και πολύ σύντομα οι νεότεροι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αναζητήσουν νέα πατρίδα, εγκαταλείποντας την πατρίδα τους και γενέτειρα του Αριστοτέλη.
Όταν τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής δραστηριότητας γίνονται αντιληπτά και δεν προλαβαίνουν να τα καλύψουν, τότε τα ονομάζουν «ατυχή συμβάντα» ενώ οι παραλίες βραβεύονται με γαλάζιες σημαίες ως καθαρές θάλασσες για να ξεγελούν τους πολίτες.

Αξίζει να δείτε :
– Χαρακτηρίστηκε μολυσμένη η περιοχή με ΦΕΚ

– Ατύχημα στη Βραζιλία μολύνει περιοχή όσο το Β. Αιγαίο ( Συγκριτικός χάρτης )

– Ατύχημα στη Βραζιλία μολύνει περιοχή όσο το Β. Αιγαίο ( Video )

– Συνέπειες από τα ορυχεία σε παγκόσμιο επίπεδο
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή. Κοιτάζοντας τον συνημμένο χάρτη, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί πληρέστερα ότι θα επηρεασθεί όλη η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο της Χαλκιδικής. Δεν είμαστε οι μόνοι που αντιδρούμε, σε μια καταστροφική δραστηριότητα, που κάποιοι εύηχα την ονομάζουν «επένδυση»

13. Όταν το 2003 με απόφαση του ΣτΕ η τότε TVX, επίσης καναδική εταιρεία, απομακρύνθηκε από την περιοχή με το ίδιο αντικείμενο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ ως επιβλαβής, την κίνηση πολιτών κατά της εξόρυξης που δραστηριοποιείται από τότε, σήμερα την χαρακτηρίζουν ως κομματικά υποκινούμενη. Αλήθεια, τα ίδια σημερινά κομματικά σχήματα υπήρχαν και τότε; Οι Καναδοί, μετά την αποτυχία της TVX ήρθαν στην Ελλάδα, περισσότερο «διαβασμένοι» και μετέτρεψαν το πρόβλημα της Χαλκιδικής σε κομματικό ζήτημα.
Το θέμα λοιπόν όπως το αναπτύσσουμε περιληπτικά, πιστεύουμε ότι είναι μείζον ΕΘΝΙΚΟ και όχι κομματικό και είναι ένας κίνδυνος που διατρέχει άμεσα όλη η Μακεδονία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΟΤΙ:

1. Καμία μέθοδος (ούτε αυτή η flash smelting) δεν λειτουργεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα με 9% αρσενικό στα συμπυκνώματα που έτυχε να έχει η Χαλκιδική, πλην αυτής της κυάνωσης. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η δραστηριότητα θα οδηγήσει σε μείωση της επιβίωσης.

2. Με απόφαση του ΣτΕ το 2003, απερρίφθη η μέθοδος της κυάνωσης, ως πλήρως καταστροφική για την περιοχή (περίπτωση TVX).

3. Στη Βραζιλία, κατέρευσε φράγμα απόθεσης τελμάτων, ύψους 73 μέτρων, με καταστροφικά αποτελέσματα για περιοχή ίση σχεδόν με την Ελλάδα. Η Εταιρεία, στη Χαλκιδική, προτίθεται να κατασκευάσει φράγμα ύψους 150 μέτρων και μήκους 500 μέτρων. Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, η εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων από ακραία φαινόμενα, π.χ. έντονες βροχοπτώσεις, ενεργοποίηση τοπικών ρηγμάτων, είναι απλά θέμα χρόνου, η καταστροφή όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά και όλου του Αιγαίου.

4. Η δραστηριότητα αυτή (μεταλλευτική – χημική) προορίζεται να υλοποιηθεί εντός κατοικημένων περιοχών ενώ είναι από τη φύση της άκρως επικίνδυνη για την υγεία όλων και κυρίως των μικρών παιδιών, όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. Το κυάνιο, το αρσενικό, ο αμίαντος κλπ, θα επηρεάσουν όλη τη περιοχή.

5. Στη Χαλκιδική υπάρχει ήδη μια αρκετά ανεπτυγμένη παραγωγική οικονομία, είναι από τους πρώτους νομούς τουριστικής επισκεψιμότητας και δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης μιας μεταλλευτικής – χημικής δραστηριότητας που θα καταστρέψει όλες τις υπόλοιπες παραγωγικές δράσεις. Με μια ελάχιστη κρατική φροντίδα – οργάνωση, που σκοπίμως χρόνια τώρα δεν υπήρξε, θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο η τοπική οικονομία και να αντιμετωπισθεί η όποια ανεργία. Διότι ο άνεργος της Χαλκιδικής αρκεί να δραστηριοποιηθεί, ενώ ο άνεργος της Τσιμισκή (Θεσ/νίκη π.χ. Coca Cola) πρέπει να προστατευθεί.

6. Η δραστηριότητα αυτή, έχει περιορισμένο χρόνο ζωής, 25-30 χρόνια, ενώ όλα τα επαγγέλματα που θα πληγούν (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία κλπ) ήταν, είναι και θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν.

7. Ενώ  στην Ευρώπη απαγορεύεται η χρήση μικροποσότητας κυανίου σε ποντικοφάρμακο λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εμείς θα πρέπει να δεχτούμε χιλιάδες τόνους αρσενικού και κυανίου προς χάριν της Καναδικής Εταιρείας.

8. Στις δημοκρατικές χώρες υπερισχύει στις αποφάσεις που λαμβάνονται, η άποψη της πλειοψηφίας (παράγραφοι 1 – 4).

9. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο, προερχόμενο από την Εταιρεία, αλλά μόνο οικονομική καταστροφή.

10. Μετά την απομάκρυνση της Εταιρείας, είναι αδύνατη η υποσχόμενη αποκατάσταση της περιοχής και τέλος

11. Μετά από 2.400 χρόνια ζωής από την ύπαρξη του Αριστοτέλη, δεν είναι δυνατόν η δικιά μας γενιά να επιτρέψει την εξαφάνιση της ζωής στη γενέτειρά του.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...