ΚΚΕ: «Απάτη η διόρθωση της ΕΕ»

Με μια ανακοίνωση 13 σημείων, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος αναφέρεται στην επέτειο των εξήντα χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ, που μεταξελίχθηκε σε ΕΕ, τονίζοντας πως «δεν αποτελεί μέρα γιορτής για τους λαούς της Ευρώπης, τα εκατομμύρια των φτωχών, ανέργων, υποαπασχολούμενων».
Για το ΚΚΕ, πρόκειται για μια επέτειο «που έχουν κάθε λόγο να τη γιορτάζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, αφού μέσω αυτής της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης ξεδίπλωσαν τα προηγούμενα χρόνια μια πρωτοφανέρωτη επίθεση στα δικαιώματα των λαών».
Αυτοί οι εορτασμοί, αναφέρει το ΚΚΕ, «δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον αντιδραστικό – αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ ούτε και τους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν εντός της συμμαχίας, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ίδια τη συνοχή της και αναδεικνύοντας τη σαπίλα και παρακμή της καπιταλιστικής παραγωγής».
Στη συνέχεια, το ΚΚΕ κάνει μια αναφορά στις συνθήκες που οδήγσαν στη δημιουργία της ΕΟΚ – «ως καπιταλιστικός πόλος απέναντι στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ΗΠΑ στήριξαν την ίδρυση της ΕΕ – ως ανάχωμα στην αυξανόμενη επιρροή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη – παρόλο που έβλεπαν σ’ αυτήν έναν μελλοντικό ανταγωνιστή».
Το ελληνικό κεφάλαιο, με την παρουσία στην ΕΟΚ και την ΕΕ, πέτυχε σημαντική συσσώρευση και εξαγωγή κεφαλαίων, ιδιαίτερα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, που συνέβαλαν στην ισχυροποίηση ελληνικών επιχειρήσεων και μονοπωλιακών ομίλων, τονίζει το ΚΚΕ δηλώνοντας «περήφανο γιατί αντιπάλεψε σταθερά την ένταξη της Ελλάδας αρχικά στην ΕΟΚ, στη συνέχεια στην ΕΕ και την Ευρωζώνη». Στρέφει δε τα βέλη του τόσο προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «που πρωτοστάτησαν, ως κυβερνήσεις, στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ / Ευρωζώνη», αλλά και προς τον «ΣΥΡΙΖΑ (πρώην ΣΥΝ)», που «μαζί με τους μεταλλαγμένους κομμουνιστές, στήριξε αποφασιστικά αυτήν την επιλογή, δίνοντάς της ‘αριστερό’, ‘προοδευτικό’ άλλοθι».
Το ΚΚΕ θεωρεί χρεοκοπημένο μύθο την ΕΕ, που έδωσε τη θέση του στην απάτη για «διόρθωση της ΕΕ», για «επιστροφή στις ρίζες και τις αξίες των ιδρυτών της», υποδεικνύοντας ως πρωταγωνιστή «της νέας εξαπάτησης» την κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με τη χρεοκοπημένη παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη».
«Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει για τους εργαζόμενους, γιατί χειρότερος γίνεται ο ίδιος ο καπιταλισμός» τονίζει το ΚΚΕ, χωρίς να αποκλείει το επόμενο διάστημα «οι κλυδωνισμοί στην ΕΕ / Ευρωζώνη να οδηγήσουν σε αποπομπή κρατών – μελών ή να επικρατήσουν στις αστικές τάξεις χωρών απόψεις ότι η έξοδος από αυτές τις συμμαχίες, η αναζήτηση άλλων συμμαχιών, υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους.  Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η κυρίαρχη γραμμή της αστικής πολιτικής στην Ελλάδα θεωρεί δεδομένη την παραμονή της χώρας στην ΕΕ / Ευρωζώνη».
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ΚΚΕ δηλώνει πως θα δώσει αποφασιστικά τη μάχη για τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα «ώστε ο λαός να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές, όπως σε μια απότομη μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος ή μια ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική αισχροκέρδεια (π.χ. μαύρη αγορά προϊόντων επείγουσας λαϊκής κατανάλωσης), σε κάθε περίπτωση εξαιτίας της επιδίωξης του κεφαλαίου να φορτώσει την όποια ζημιά του στο λαό».
Τέλος το ΚΚΕ καλεί το λαό «να μην επιλέξει αν θα χρεοκοπήσει με ευρώ ή δραχμή», αλλά να έρθει σε ρήξη συνολικά με την εξουσία του κεφαλαίου, για άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.