Το ΚΚΕ κόντρα στην «παραχάραξη της ιστορίας στα πανεπιστήμια»

Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο των Μαραντζίδη – Καλύβα για τον εμφύλιο πόλεμο, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ της ΚΝΕ πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση με τίτλο «70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια. Μάθε την αλήθεια, πάλεψε γι’ αυτήν» και ομιλήτρια την τέως γενική γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Αλέκα Παπαρήγα.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο Α3 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το βιβλίο των Μαραντζίδη – Καλύβα (συμπτωματικά, ο πρώτος είναι καθηγητής του ΠΑΜΑΚ) «πρόχειρο εγχειρίδιο προπαγάνδας με επαναλήψεις και αντιφάσεις, κατά του ΚΚΕ, όμοιο με τα λυσάρια που κυκλοφορούν στα σχολεία». Επίσης τόνισε πως «έχοντας και οι δύο συνείδηση της ασυνήθιστης -για καθηγητές πανεπιστημίων- προπαγανδιστικού χαρακτήρα εργασίας τους προειδοποιούν ότι δεν είναι ιστορικοί, αλλά ενδιαφέρονται να κριθεί η ιστορική αυτή περίοδος από την σκοπιά της λεγόμενης ‘μέσης οδού’. Η λεγόμενη ‘μέση οδός’», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, «δικαιολογεί την παραχάραξη, τον εκλεκτικισμό, την αποσιώπηση, τις αναπόδεικτες εκτιμήσεις, την αποσπασματική έκθεση πραγματικών γεγονότων ώστε το ψέμα να προσομοιάζει με την αντικειμενική αλήθεια».
Ακόμη, καταλόγισε στους δύο συγγραφείς ότι «δεν διστάζουν να μιλήσουν με συμπάθεια και επιείκεια για τους δωσίλογους, τους ταγματασφαλίτες και όλα τα άλλα κατακάθια. Είναι αποτέλεσμα της αντίληψής τους, ότι η εθνική αντίσταση ήταν ένας ‘εθνικός μύθος’, κατηγορούν μάλιστα δεξιούς και αριστερούς ιστορικούς που τον αναπαράγουν».
Επίσης η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως «οι δύο συγγραφείς αδίστακτα υιοθετούν στο βιβλίο τους τη θέση ότι ακόμα και σε συνθήκες ξενικής κατοχής δεν έχει νόημα να υπάρχει λαϊκή ένοπλη απελευθερωτική πάλη, γιατί ο αγώνας είναι επιζήμιος. Γράφουν», πρόσθεσε, «ότι ο εαμικός αγώνας ήταν αχρείαστος και επιζήμιος γιατί έτσι και αλλιώς ο γερμανικός στρατός θα έφευγε από την Ελλάδα, καθώς είχε συντριπτικές απώλειες στο έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης». Επιπλέον κατηγόρησε τους δύο συγγραφείς ότι «δίνουν συγχωροχάρτι στο δωσιλογισμό» και «αποδίδουν την ύπαρξη και ανάπτυξή του στο ρόλο του ΕΑΜ», εξισώνουν δηλαδή τους κομμουνιστές με τους ταγματασφαλίτες.
Η κ. Παπαρήγα κατέληξε τονίζοντας πως «όσο και να κινηθούν προωθητικά οι αστοί επιστήμονες και τα πολυπλόκαμα επίσημα και παρακρατικά ιδρύματά τους, οι δεξαμενές σκέψεις, το κυρίαρχο φαινόμενο και τάση θα είναι: Η στατικότητα, η επανάληψη, η αναπαλαίωση, η ουτοπική νοσταλγία του χθες».