Κομισιόν: 13 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία

Το ποσό – ρεκόρ των 13 δισ. ευρώ καλεί την Apple να πληρώσει στην Ιρλανδία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποφάσισε ότι οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί μεταξύ της εταιρίας και των ιρλανδικών φορολογικών αρχών συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συμφωνίες που ίσχυαν από το 1991 έως το 2015 επέτρεπαν στην Apple να αποδίδει τις πωλήσεις της στην «έδρα» της στην Ιρλανδία, η οποία όμως υπήρχε μόνο στα χαρτιά και επομένως δε θα μπορούσε να έχει τέτοια κέρδη. Με αυτόν τον τρόπο η αμερικανική εταιρία απέφευγε τη φορολόγηση στα υπόλοιπα κράτη όπου γίνονταν οι πωλήσεις και φορολογούνταν ελάχιστα.

Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, Μάργκρετ Βεστάγκερ, δήλωσε ότι «τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να δίνουν φορολογικά προνόμια σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, αυτό είναι παράνομο». Η Κομισιόν ασχολούνταν με την υπόθεση εδώ και τρία χρόνια.

Πάντως την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση εξέφρασαν τόσο η Apple όσο και το ιρλανδικό κράτος, που θεωρεί την κίνηση αυτή σημαντική για να υπερασπιστεί το φορολογικό σύστημα και να παρέχει ασφάλεια στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. Ο «Guardian» έσπευσε να διακωμωδήσει την αντίδραση της Ιρλανδίας, προτείνοντας διάφορους τρόπους για να ξοδευτούν τα λεφτά. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, η κατασκευή τούνελ που θα τη συνδέει με την Ουαλία, το χτίσιμο μιας πόλης για τους Βρετανούς που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μετά το Brexit, η αγορά πανάκριβων έργων τέχνης, αλλά και κάτι λογικό: η εξασφάλιση περίθαλψης για όλους για ένα χρόνο.