Κοντά στο να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία ο Ζάεφ

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ είναι στραμμένα τα βλέμματα των Σκοπίων και της Αθήνας με τον Ζόραν Ζάεφ να αναζητά την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 ώστε να επικυρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές. Οι τελευταίες πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, φαίνεται πως έχει βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα που θα «ξεκλειδώσει» την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, υπήρξε «εμπλοκή» με τους βουλευτές του αλβανικού BESA για τις τεχνικές διατυπώσεις της υπηκοότητας.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην «μακεδονική γλώσσα» θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

Όπως αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η εφημερίδα «Republika», ο Ζάεφ επέμεινε ότι στο τέλος θα λάβει τις 80 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος SDSM.

Πάντως θεωρείται πολύ δύσκολο να σηκώσουν οι δύο Αλβανοί βουλευτές το βάρος της αποτυχίας της συνταγματικής αλλαγής με παρεπόμενο την κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, έναν στρατηγικό στόχο του συνόλου των Αλβανών, εντός και εκτός ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το κουράγιο του Ζάεφ και του Τσίπρα» και εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί επιτυχώς και εντός των χρονικών ορίων η διαδικασία. Από τη Ρουμανία, ο κ. Γιούνκερ ενθάρρυνε και τα δύο κοινοβούλια «να πράξουν αυτό που η ιστορία απαιτεί».