Κοντονής: Να προχωρήσουμε στα θέματα ισότητας συνανθρώπων μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί ίσης μεταχείρησης των προσώπων, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τις πεποιθήσεις τους, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ δήλωσε πως θα καταψηφίσει τρία άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης είχε θέσει νωρίτερα το ερώτημα «αν μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ ή ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός», τοποθέτηση που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση με αποτέλεσμα να του ασκηθεί κριτική από πολλούς βουλευτές.
Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε πως «είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα ζητήματα διαφωνεί με τους ΑΝΕΛ. Δεν είναι η πρώτη φορά, και φαντάζομαι ότι δεν θα είναι η τελευταία. Οι συνεργασίες έχουν το στοιχείο της διαφωνίας σε επιμέρους θέματα. Μην μας κάνει εντύπωση όταν υπάρχουν διαφωνίες σε αυτά τα ζητήματα. Το να προβάλλονται με αυτή την επιθετικότητα προσδίδει άλλα πράγματα σε αυτούς που τα προβάλλουν», παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Δεν κρύψαμε ποτέ τις διαφωνίες μας, ούτε το γεγονός ότι εμείς είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι ΑΝΕΛ ένα κόμμα συντηρητικών αρχών. Πολλές φορές από το βήμα της Βουλής είχαμε διαφορετικές απόψεις στο πεδίο που συζητάμε, κι αυτές οι διαφορετικές απόψεις στο κοινοβουλευτικό σύστημα όχι μόνο πρέπει να υπάρχουν, αλλά και να διατυπώνονται ελεύθερα», ανέφερε επίσης ο κ. Κοντονής.
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι η συσχέτιση των διατάξεων του νομοσχεδίου με ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας. Στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις αυτές επ’ ουδενί σχετίζονται με τα θέματα του γάμου, της τεκνοθεσίας κ.ά. αναφέρθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, Κ. Τζαβάρας, Κατερίνα Παπακώστα και Χ. Αθανασίου, καθώς και οι εισηγητές των άλλων κομμάτων – πλην της Χρυσής Αυγής η οποία καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Τέλος ο κ. Κοντονής, αφού τόνισε πως «πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στα θέματα ισότητας και αποδοχής συνανθρώπων μας οι οποίοι έχουν ένα διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό», ανακοίνωσε ότι συντόμως θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ταυτότητα. «Όποιοι μας καλούν, κρούουν θύρες ανοιχτές» είπε και ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όσον αφορά νομοσχέδιο και για την ταυτότητα φύλου. Εντός των επομένων ημερών, θα δοθεί σε διαβούλευση και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έρθει σε συζήτηση και ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία.