Κόντρα υπουργείου Εσωτερικών – ΚΕΔΕ με αφορμή τον «Καλλικράτη»

Κόντρα μεταξύ κύβέρνησης και ΚΕΔΕ, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων να αναστείλει τη συμμετοχή της στην επιτροπή και στις υποεπιτροπές για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Αρχικά το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του κάλεσε την ΚΕΔΕ να ξανασκεφτεί την απόφασή της και τόνισε πως «θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε, ευθέως και με σαφήνεια, το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος. Εξάλλου, στην τελευταία συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αντιμετωπίστηκαν θετικά οι αναφορές του υπουργού και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Ακολούθησε απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία επίσημη θέση όσον αφορά την αλλαγή του «Καλλικράτη» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν ένας διάλογος να είναι εποικοδομητικός, όταν το ένα από τα δύο μέρη, παρ’ όλο που καλείται διαρκώς να καταθέσει τις απόψεις του, αυτό δεν το πράττει».

Το υπουργείο ανταπάντησε σημειώνοντας ότι «η εκκίνηση της διαδικασίας διαλόγου οφείλεται αποκλειστικά στη δημοκρατική ευαισθησία και την πολιτική νοοτροπία της κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να ακούσει τις απόψεις των βασικών εμπλεκόμενων με τον ‘Καλλικράτη’, προτού διαμορφώσει οριστικά τις θέσεις της. Γι’ αυτό εξάλλου, έχει επισημανθεί ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, ότι δεν συνιστά τελικές θέσεις που θα προωθηθούν προς ψήφιση με τη μορφή σχεδίου νόμου».

Απ’ την πλευρά της η ΚΕΔΕ επανήλθε με νέα ανακοίνωση που απαντά στην υπουργική… ανταπάντηση προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «αν αποφασίσει να σπείρει ανέμους, θα θερίσει θύελλες». Η ΚΕΔΕ, με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωσή της, ισχυρίζεται πως «ο διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη είναι προσχηματικός», καθώς «η παραδοχή ότι ‘το αποτέλεσμα της διαβούλευσης δεν είναι δεσμευτικό για την Κυβέρνηση’ αποδεικνύει ποιοι είναι αυτοί που δεν επιθυμούν να υπάρξει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση». Η ΚΕΔΕ καταλήγει δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί τη σύγκρουση, αλλά τη συναίνεση, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τετελεσμένα.