Κορονοϊός και κλιματιστικά: Μύθοι και αλήθειες για τη λειτουργία τους

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, η θερμοκρασία στη χώρα μας αναμένεται να ανέβει τις επόμενες ημέρες και οι συζητήσεις εάν υπάρχει το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού εξαιτίας της χρήσης των κλιματιστικών, εντείνονται.

Ο Σ. Τσιόδρας έχει τονίσει ότι οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες πολλαπλασιασμού του κορονοϊού, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση από άτομα που είναι ήδη φορείς. Όσον αφορά τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, οι επιστήμονες συνιστούν ανοιχτά παράθυρα για την ανανέωση του αέρα.

Το καλύτερο είναι ο φυσικός αερισμός εφόσον υπάρχει. Το προτιμούμε έναντι όλων. Όμως το κλιματιστικό, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας είναι απαραίτητο. Οι μικρές οικιακές μονάδες που είναι έτσι, νομίζω ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε. Αν έχουμε ανοιχτό και το παράθυρο, ακόμα καλύτερα”, τονίζει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου, ειδικός πνευμονολόγος.

Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών

Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο στη συντήρηση τους έδωσε ο λοιμωξιολόγος και υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση για τον κορονοϊό στις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον υποπτέραρχο τρία είναι τα βασικότερα σημεία που κάποιος πρέπει να δώσει βάση. Ο φρέσκος αέρας κατά την χρήση του κλιματιστικού, ο συχνός καθαρισμός του και η λειτουργία του όταν είναι απαραίτητο.

Κλιματισμός και ανοιχτά παράθυρα πάνε μαζί

Ειδικότερα ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε πως όταν κάποιος αποφασίσει να ανάψει το κλιματιστικό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ανοιχτά τα παράθυρα.

«Όσον αφορά το θέμα της θερμοκρασίας και των κλιματιστικών, θα ήθελα να παραπέμψω στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει εκδώσει γραπτές οδηγίες εδώ και αρκετό καιρό, για το πώς πρέπει να γίνεται η χρήση και αν πρέπει να γίνεται η χρήση των κλιματιστικών.

Όπως γνωρίζουμε, και έτσι πολύ περιληπτικά μπορώ να πω, ότι για εμένα τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην γίνεται ανακύκλωση», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Τι ισχύει για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου

Όσον αφορά τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, ο ίδιος ανέφερε πως καλό θα ήταν να μην γίνεται χρήση τους αν δεν είναι απαραίτητο.

«Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, ας το πούμε έτσι, και για αυτά η σύσταση είναι ότι κατ’ αρχήν να μην γίνεται χρήση, εάν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να τα χρησιμοποιήσουμε, και πάλι να γίνεται η χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο, ώστε να γίνεται ανανέωση του αέρα», είπε.

Πότε πρέπει να γίνεται καθαρισμός κλιματιστικών

Όσον αφορά για τον καθαρισμό των κλιματιστικών, ο κ. Χατζηγεωργίου επισήμανε: » Το Υπουργείο από ό,τι ξέρω έχει βγάλει και οδηγίες για το πώς θα γίνει ο καθαρισμός των κλιματιστικών αυτών, τα οποία πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας. Γενικά πάντως, να ξέρουμε ότι τα κλιματιστικά που έχουμε στα σπίτια μας και ειδικά εάν εμείς στο σπίτι μας δεν είχαμε κρούσμα με κορονοϊό, προφανώς δεν έχουν κάποιο κίνδυνο και δεν έχουν θέμα μετάδοσης του κορονοϊού».

Πώς πρέπει να καθαρίζονται τα κλιματιστικά

Ο Νίκος Τσάφος, συντηρητής κλιματιστικών, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, εξήγησε πώς πρέπει να λειτουργούν τα κλιματιστικά σε σπίτια και επιχειρήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε λόγω κορονοϊού.

“Μια καλή συντήρηση είναι απαραίτητη για τα κλιματιστικά”, τόνισε ο κ. Τσάφος.”Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε καθαρό το air condition γιατί μαζεύονται πάρα πολλά μικρόβια και μύκητες. Τα φίλτρα μπορεί να τα καθαρίσει ο καθένας μόνος του και πρέπει να καθαρίζονται κάθε 15 μέρες όταν δουλεύει το κλιματιστικό. Όμως δεν είναι μόνο τα φίλτρα, η τεχνική συντήρηση για καθαρό αέρα όμως πρέπει να γίνεται μόνο από πιστοποιημένους ειδικούς. Η απολύμανση από ειδικούς διατηρείται αλλά αν μπει στο χώρο άνθρωπος που νοσεί, η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί”, εξήγησε.

“Ακόμα και όταν δουλεύει το κλιματιστικό πρέπει να μένει ανοιχτή μια πόρτα ή ένα παράθυρο για να ανανεώνεται ο αέρας γιατί το οικιακού τύπου air condition ανακυκλώνει απλώς τον αέρα, δεν παίρνει φρέσκο”, υπογράμμισε.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...