Κώστας Σημίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγεί και μοιράζει λεφτά δεξιά κι αριστερά

Το μένος και την αποστροφή της συντηρητικής ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να εκφράσει σήμερα στην Θεσσαλονίκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας νωρίς το βράδυ, σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Καψής, που διοργάνωσε το “Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών”, με θέμα «Τέρμα στην αποτελμάτωση».

Τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, προλόγισε ο γραμματέας της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ, αλλά και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, που έθεσε υπαρξιακά ερωτήματα για τον προοδευτικό χώρο και χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη «άνθρωπο που άλλαξε την πορεία της χώρας».

«Είναι μία κυβέρνηση χωρίς αρχές»

Ανεβαίνοντας στο βήμα καταχειροκροτούμενος, από ένα ακροατήριο που θύμισε εν πολλοίς τις κραταιές ημέρες του… εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την δημαγωγική, ψηφοθηρική κι ανήθικη. «Είναι μία κυβέρνηση δημαγωγική χωρίς αρχές, που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και υποστήριξε πως η κυβέρνηση προσπαθεί «να εξασφαλίζει ποσά για να τα μοιράζει δεξιά κι αριστερά». Ανακαλώντας μνήμες και φράσεις από το σοσιαλιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αριστεράς ότι φτώχυνε τον ελληνικό λαό και διέλυσε την μεσαία τάξη. Όπως είπε επί ΠΑΣΟΚ, το 2000, το κατά κεφαλή εισόδημα έχει φτάσει στο 86% του μέσου ευρωπαικού και το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε πέσει στο 68%. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ψεύδεται συστηματικά για την οικονομία και πως η αλήθεια έρχεται στη χώρα μέσω Βρυξελλών. «Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση μοιράζει παροχές και επιδόματα” είπε ο Κώστας Σημίτης και επέρριψε στον ΣΥΡΙΖΑ ασέβεια προς τους πολίτες και καταφυγή σε μεγαλοστομίες για τη συγκάλυψη της πραγματικότητας. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για διόγκωση του δημόσιου χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, διαφθορά κι ανικανότητα, τονίζοντας πως “η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή”.

Με προφανή στόχο να καταρρίψει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου, τόνισε πως οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνασπιστούν γύρω από το ΚΙΝΑΛ, «ώστε να συνεχιστεί ο δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» και άφησε εκ νέου αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αβεβαιότητα και έλλειμμα δημιουργίας.

Για το «Μακεδονικό» είπε ότι έπρεπε να δοθεί λύση, αλλά διέγνωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μη ικανοποιητική, διότι δεν ήταν καρπός κοινής προσπάθειας και προκαλεί αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις. Τέλος μίλησε για την ανάγκη επανασχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν ειλικρινείς πολιτικούς, όπως ο Χρήστος Παπαστεργίου.

Πολυπληθές το ακροατηρίου…

Αξίζει να αναφερθεί πως η αίθουσα του Καψής γέμισε με κόσμο ενώ νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  έδωσαν μαζικά το παρών. Μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης και Μιχάλης Τζελέπης, οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή οι δήμαρχοι, Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας όπως και γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, οι κ.κ. Μαγκριωτης, Πασχαλίδης, Γκεσούλης, Τζιόλας, Πάχτας, Μερεντίτη, Οικονομίδης, Μακρίδης, Κατσαντώνης, Ξυλούρης, Κυανίδης κ.α.