Κραυγή διαμαρτυρίας για το ΚΕΘΕΑ και στη Θεσσαλονίκη (video)

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη, γονείς, εργαζόμενους και φίλους του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής κινητοποίησης με αίτημα την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αίρεται το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Φαίδων Καλοτεράκη, ειδικό βοηθό διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, πρόκειται για μία διαμαρτυρία ζωής με νόημα και στόχο για το ΚΕΘΕΑ καθώς λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια.

Ο ίδιος τονίζει ότι «αλλάζει τελείως την θεραπευτική άποψη η απόφαση της κυβέρνησης, είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και δεν καταλαβαίνουμε τους λόγους. Ο πρωθυπουργός αυτή την στιγμή δέχεται πάρα πολλά μηνύματα από τον κόσμο που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα».

Αναφερόμενος στα κίνητρα της κυβέρνησης αναφέρει: «Υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια και εικασίες, αλλά εμείς μένουμε μόνο στην πράξη η οποία είναι έως και σουρεαλιστική, καθώς ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

«Ολες οι μάνες έχουν βγει στους δρόμους καθώς θέλουν τα παιδιά τους καθαρά. Θεωρώ ότι το ΚΕΘΕΑ έχει δώσει βάση στο σπίτι μου, πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας και στα παιδιά μας που γνωρίζουν από τέτοια θέματα, ενώ τώρα θα ασχολούνται άτομα που δεν γνωρίζουν καν το πρόβλημα» ανέφερε σε δηλώσεις εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων του ΚΕΘΕΑ.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τάντος, προσωπικό θεραπείας ΚΕΘΕΑ και μέλος ΔΣ εργαζομένων τόνισε ότι «αυτό ίσως είναι ένα πρώτο βήμα προκειμένου να καταργηθεί η δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση σημειώνοντας πως δημιουργεί ανασφάλεια».

«Επιχειρείται να ελεγχθεί πολιτικά το μέχρι σήμερα αυτοδιοικούμενο ΚΕΘΕΑ»

«Ο υπουργός Υγείας, με την ΠΝΠ επιχειρεί να ελέγξει πολιτικά το μέχρι σήμερα αυτοδιοικούμενο ΚΕΘΕΑ, το οποίο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, εκλέγει δημοκρατικά από τη βάση του το άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού. Όπως προσθέτουν, η ΠΝΠ «αποτελεί ευθεία βολή στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις. Το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα».

Ακόμη, ζητούν «τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες, την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μία εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων».