“Κρίση πανικού” προκαλεί στη ΝΔ η Προοδευτική Συμμαχία

Ανησυχία και προβληματισμό στη ΝΔ προκαλεί η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στο Γαλάτσι Αττικής, όπου με τον πιο πανηγυρικό τρόπο επισημοποιήθηκε η διαδικασία συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Σήμερα ενώνουμε δυνάμεις. Η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει. Το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απο το βήμα της συγκέντρωσης στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου και μίλησε για μία μεγάλη προσπάθεια με στόχο την “προοδευτική διακυβέρνηση και την επόμενη τετραετία”.

Απο τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι απο το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης. Πέρα απο τα πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε, το πιο σημαντικό είναι πως η εκδήλωση κατόρθωσε να αναδείξει εμπράκτως ότι ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, απο την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι την σοσιαλδημοκρατία και το προοδευτικό κέντρο, διανύει μία περίοδο έντονης κινητικότητα και ζυμώσεων, γεγονός που κυοφορεί εξελίξεις και αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας.

Αυτή η κινητικότητα στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, και δη με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς δεν αντιμετωπίζεται εκ του προχείρου και περιστασιακά από τους επιτελείς της ΝΔ. Αντίθετα όπως γίνεται κατανοητό, στα επιτελεία της Πειραιώς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός κι ανησυχία αλλά και διχασμός εκτιμήσεων για την κατάληξη και το αποτέλεσμα του εγχειρήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Κ. Μητσοτάκης: εκφράζουμε την παραδοσιακή δεξιά μέχρι τις παρυφές της αριστεράς…

Μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πολιτική αμηχανία κι ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Είναι ενδεικτικό πως την περασμένη Παρασκευή, την παραμονή της ομιλίας Τσίπρα στο Γαλάτσι, ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει στις πρωτοβουλίες διεύρυνσης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσίασε την ΝΔ ως το μεγάλο πολυσυλλεκτικό “λαϊκό κεντροδεξιό κόμμα”, που όπως είπε, “καλύπτει το ιδεολογικό φάσμα από την παραδοσιακή δεξιά μέχρι τις παρυφές της αριστεράς”.

Επίσης προσπάθησε να πείσει πως και η ΝΔ διαθέτει εναλλακτικές διόδους και μπορεί να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια. “Στη μεγάλη φιλελεύθερη κοίτη της ΝΔ συναντώνται και άλλα ρυάκια, και άλλα ποτάμια από άλλους ιδεολογικούς χώρους” τόνισε και κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα, πως επιχειρεί να “στήσει κόμμα” στην κεντροδεξιά με πρόσωπα που ανήκουν στο χώρο, αλλά βρίσκονται εκτός ΝΔ. Μίλησε δε για πρόσωπα “όχι ιδιαιτέρως σοβαρά” και αναφέρθηκε υποτιμητικά στους Σ. Τσιτουρίδη, Ε. Αντώναρο και Κ. Παπακώστα.

Είναι ξεκάθαρο ότι στη ΝΔ έχουν τεράστιο πρόβλημα με το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας και αυτό γίνεται κατανοητό απο την αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες και να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση και τη δυναμική της ΝΔ. Αξίζει να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει καμία δυνατότητα διεύρυνσης προς τον ευρύτερο χώρο της παραδοσιακής και λαϊκής ή ακραίας δεξιάς. “Εντός πεδιάς” παραμένει το κόμμα των ΑΝΕΛ ενώ στα δεξιά της εκτός απο την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υπάρχουν διάφορα κόμματα και πολιτικά σχήματα, όπως η Νέα Δεξιά, η Ελληνική Λύση, Δύναμη Ελληνισμού, ΛΑΟΣ, κ.α. που ερίζουν για την ίδια εκλογική πίτα ενώ η συσπείρωση της σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η επιλογή της να επενδύσει στον εθνικιστικό λαικισμό και στην ακροδεξιά ατζέντα για το “Μακεδονικό”, μάλλον στένεψε παρά διεύρυνε το εκλογικό της ακροατήριο προς τα δεξιά
  • Ανάλογα πιεσμένα είναι τα δεδομένα και προς τον κεντροδεξιό- κεντρώο χώρο, παρά την αρχική κινητικότητα και τις επιτυχίες απορρόφησης κάποιων στελεχών απο το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Η εμφάνιση νέων κεντροδεξιών σχημάτων όπως οι “Έλληνες Ριζοσπάστες” του Σ. Τσιτουρίδη και η “Νέα Ελληνική Ορμή” της Κ. Παπακώστα, δημιουργούν νέα αναχώματα στη ΝΔ ενώ και η καραμανλική πτέρυγα του κόμματος δεν φαίνεται να στηρίζει τόσο ενεργά τη συγκρουσιακή νεοφιλελεύθερη αλλά εθνικολαικιστική στρατηγική Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι προερχόμενοι απο τη ΝΔ με …“χρίσμα Καραμανλή”.
  • Όσο για την κεντροριστερά και τις παρυφές της αριστεράς, που αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ δεν έχει καμία τύχη να αποσπάσει νέους ψήφους και στελέχη απο τον συγκεκριμένο χώρο. Η δεξιά στροφή και στρατηγική του ΚΙΝΑΛ έχει περιορίσει κάθε δυνατότητα της ΝΔ να ελιχθεί προς την κεντροαριστερά ενώ ο ευρύτερος χώρος της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας είναι σε αποδρομή και διάλυση. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς ήδη έχουν διαλέξει στρατόπεδο οπότε φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συγκροτηθεί κάποια νέα κίνηση τύπου γέφυρας” προς τη δεξιά. Η ΝΔ μπορεί να ελπίζει μόνο σε κάποιες ίσως σκόρπιες μεταγραφές, όπως π.χ. της Α. Διαμαντοπούλου, όχι όμως χωρίς …ανταλλάγματα…

Φ.Δ.