Το ΚΘΒΕ στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017» που διοργανώνονται από το 1991. Το θέμα που επιλέχθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στην/στις «πόλ(ε)ις».

ΠΟΛ(ε)ΙΣ είναι το θέμα για τη διετία 2017-2018, του ετήσιου τριήμερου εορτασμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΕΗΠΚ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.Για την επόμενη διετία οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες θα προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, θέτοντας προβληματισμούς αλλά και ανοίγοντας συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμοκαι το μέλλον τους.

Το ΚΘΒΕ συμμετέχει στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» με το Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Δρώντα μνημεία»: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη, το οποίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Πρωταγωνιστές του δρώμενου, που εκτυλίσσεται σε τρεις πράξεις, είναι οι μορφές του αρχαιολόγου, του δημοσιογράφου, του πολίτη, ενίοτε του κατακτητή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πρωταγωνιστούν όμως και τα ίδια τα μνημεία: μία αττική σαρκοφάγος ρωμαϊκών χρόνων από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, το άγαλμα της Ηρακλειώτισσας από την Αρχαία Αγορά της πόλης, ο κρατήρας και ο πάπυρος του Δερβενίου. Μέσα από τον λόγο του λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου, της ποιήτριας Μαρίας Κέντρου Αγαθοπούλου, του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου και άλλων δημιουργών, οι αρχαιότητες του μουσείου διεκδικούν μία ζώσα παρουσία στην καθημερινή εμπειρία της πόλης ως δέκτες και πομποί συμπεριφορών, χειρονομιών, στάσεων ζωής. Το θεατρικό κείμενο αποτελεί μία πρωτότυπη σύνθεση αρχαιολογικών μελετών, υπηρεσιακών εγγράφων, επιστολών πολιτών, δημοσιογραφικών άρθρων, διηγημάτων και ποιημάτων, η οποία έγινε από τη Στυλιάνα Γκαλινίκη, αρχαιολόγο του ΑΜΘ.

Το δρώμενο σκηνοθετεί η Κική Στρατάκη,  ηθοποιός του ΚΘΒΕ και σκηνοθέτης και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αίγλη Κατσίκη, Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Ιωάννα Παγιατάκη, Λίλιαν Παλάντζα, Ρούλα Παντελίδου και Γιάννης Πανώριος.

«Δρώντα μνημεία»: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20.00

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 12.30

Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

Το Σαββατοκύριακο 23 & 24/09 η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

  1. 2313 310201 | F. 2310 861306 | Ε: [email protected]
Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...