Κτηματολόγιο: Έρχονται πρόστιμα ανάλογα με την αξία του ακινήτου

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δε προχώρησαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε γνωστό πως το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πολίτες, θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας και της καθυστέρησης στην υποβολή της αίτησης.

Παράλληλα, το Κτηματολόγιο απέρριψε το σενάριο να στείλει «ραβασάκια» σχετικά με τα προγραμμάτα από το 1999 έως το 2003, για τα οποία δεν έχει καταβληθεί κανένα τέλος. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο φορεάς να ζητήσει τα 35 ευρώ σε κάποια δικαιοπραξία.

Εξάλλου, παρατηρείται αναβρασμός με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις τράπεζες, καθώς ιδιοκτήτες καταγγέλουν σε ΥΠ.ΕΝ. και Κτηματολόγιο πως για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες εισπράτουν τα 35 ευρώ (τέλη εξόδων φακέλου), χωρίς όμως να το αποδίδουν στον φορέα.

Επίσης, δεν δηλώνουν εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο τα δικαιώματα εμπράγματης ασφάλειας, ώστε να μην πληρώσουν τα 35 ευρώ για κάθε περίπτωση, καθώς σε περίπτωση δήλωσης των δικαιωμάτων μετά την έναρξη λειτουργίας των εκάστοτε κτηματολογικών γραφείων, το γλιτώνουν.

Σε περίπτωση χορήγησης ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου, υπόχρεοι για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι και ο ιδιοκτήτης (δικαίωμα κυριότητας) και η δανείστρια τράπεζα (δικαίωμα εμπράγματης ασφάλειας).