Κυκλοφόρησε σήμερα το πρώτο πλαστικό χαρτονόμισμα στην Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε σήμερα στην κυκλοφορία τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα . Πρόκειται για το νόμισμα των 5 λιρών που εικονίζει τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και συνοδεύεται από τη γνωστή φράση «Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα» που χρησιμοποίησε σε λόγο του λίγο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εισέλθει στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα νέα χαρτονομίσματα είναι φτιαγμένα από πολυμερές, μια εύκαμπτη, λεπτή πλαστική ύλη που είναι καθαρότερη, λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον και πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα.

“Η χρήση των πολυμερών σημαίνει ότι (τα χαρτονομίσματα) μπορούν να αντέξουν περισσότερο όταν τσακίζονται μέσα σε πορτοφόλια ή όταν διπλώνονται μέσα στις τσέπες, ενώ επιβιώνουν ακόμη και αν πλυθούν στο πλυντήριο”, εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της BoE Μαρκ Κάρνεϊ.

 

Εκτιμάται ότι η διάρκεια ζωής των πλαστικών χαρτονομισμάτων θα είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από εκείνη των σημερινών.

 

Στη Σκωτία κυκλοφορούν, σε περιορισμένο αριθμό, πλαστικά χαρτονομίσματα των 5 λιρών από τον Μάρτιο του 2015. Πλαστικά χαρτονομίσματα έχουν επίσης εισαχθεί στον Καναδά, στο Μεξικό, στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία.