Κυρ. Μητσοτάκης: Με αυτή την κυβέρνηση η Ελλάδα ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει μια κανονική χώρα

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, τον «Πρωθυπουργό του ψεύδους και των φόρων» που «προπαγανδίζει καινούριους μύθους ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και ότι υπάρχει πλεόνασμα και θα μοιραστεί σε κοινωνικές δαπάνες» άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

«Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει μια κανονική χώρα. Γιατί δεν είναι κανονική μια χώρα, η σημερινή Ελλάδα, που οι πολίτες της αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απαριθμώντας τις επιβαρύνσεις που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για το 2018 ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ:

  • Νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο
  • Πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και κυρίως στα οικογενειακά επιδόματα
  • Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • Κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών, όπως είναι η έκπτωση φόρου για ιατρικές εξετάσεις
  • Κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. και στα υπόλοιπα νησιά
  • Περικοπή – κάτι που αφορά την Βόρεια Ελλάδα – του επιδόματος θέρμανσης
  • Νέος φόρος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα
  • Πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε μύθο «ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει μεταθέσει την ολοκλήρωσή της αξιολόγησης για το Δεκέμβριο, ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Υποστήριξε επίσης ότι «ακόμη κι αν ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ήδη από την 1.1.2019 ξεκινά ένα τέταρτο Μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα ύψους 5 δισ ευρώ, με νέες μεγάλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και κυρίως με νέα, μεγάλη μείωση του αφορολόγητου».

Συνεχίζοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «το πιο πρόσφατο παραμύθι, του κ. Τσίπρα – ο τρίτος μύθος που προσπαθεί να οικοδομήσει – αφορά το δήθεν πλεόνασμα… Η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει για το μεγαλύτερο πλεόνασμα που τάχα πέτυχε, αλλά ακριβώς αυτό το υπερπλεόνασμα είναι η επιβεβαίωση της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της… Το μεγαλύτερο πλεόνασμα προκύπτει πολύ απλά από τους αχρείαστους φόρους που έχει επιβάλει ο κ. Τσίπρας. Ακριβώς το ίδιο έκαναν και πέρσι. Πανηγύριζαν γιατί πετύχαν πλεόνασμα – λένε – πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μας ζητούσαν. Και αποσιώπησαν ότι το πλεόνασμα αυτό το είχαν επί της ουσίας υφαρπάξει από όλους τους συνεπείς φορολογούμενους, που εξοντώθηκαν από την υπερβολική υπερφορολόγηση».

Είπε ακόμη ότι αν υπάρξει οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα – που ενδέχεται να υπάρξει λόγω των «ανελέητων» φόρων – ένα μέρος του πρέπει να κατευθυνθεί στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας: «Η πρότασή μας είναι πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη. Ο κ. Τσίπρας, εφόσον υπάρξει υπερπλεόνασμα, να δώσει ένα εφάπαξ βοήθημα σε όλους τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ. Και να δώσει επιτέλους η κυβέρνηση μία έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ».

Για το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της χώρας και να προωθηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα». Ωστόσο, όπως είπε, η ευκαιρία χάθηκε γιατί «ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτε». «Με εξαίρεση κάποιες ωραίες  φωτογραφίες και κάποια λόγια διπλωματικής αβρότητας, από αυτά που πάντα λέγονται, δεν ελήφθη στην Ουάσιγκτον καμιά πραγματική απόφαση που να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Στα ζητήματα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας επίσης δεν είδαμε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ούτε καν για το ζήτημα της Σούδας, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προτιμά τις ετήσιες ανανεώσεις, αντί να υπογράψει μία πολυετή συμφωνία, φυσικά με τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Για τα εθνικά μας ζητήματα, για την μεγάλη προκλητικότητα της Τουρκίας, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, δεν ακούστηκε μία λέξη. Στο ζήτημα των επενδύσεων επίσης δεν ελήφθη καμία ουσιαστική απόφαση. Δεν υπήρχε καμία επιχειρηματική αποστολή που να συνόδεψε τον κ. Τσίπρα. Μερικά ‘ΘΑ’ μόνο, από αυτά που ακούμε τακτικά από τον κ. Τσίπρα και στα οποία πλέον κανείς δεν δίνει σημασία» υποστήριξε.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F16. «Για την παράταξή μας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η αμυντική θωράκιση της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα ζητήματα υψίστης προτεραιότητας» επισήμανε, αμφισβητώντας ωστόσο τους χειρισμούς της κυβέρνησης που «γεννού πολλά ερωτήματα». «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία απόφαση που δεν λαμβάνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Αρκετά πληρώσαμε τους μεσάζοντες και τα αντισταθμιστικά από τα οποία κάποιοι έγιναν πλούσιοι από το υστέρημα του ελληνικού λαού.  Δεν μπορεί η αμυντική θωράκιση της χώρας να γίνεται εισιτήριο για να πάνε ταξίδια ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στην εξουσία» ξεκαθάρισε.

Επανέλαβε στη συνέχεια την θέση του για «το πάγιο αίτημα των ομογενών, να μπορούν – όσοι έχουν το δικαίωμα, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο της κατοικίας τους».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επόμενοι 15 μήνες είναι μήνες κρίσιμοι για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι δυστυχώς ανίσχυρη και απούσα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Αναφερθείς στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες είπε: «Συνομίλησα με τον πρόεδρο Γιούνκερ με πολλούς Επιτρόπους, είχα την ευκαιρία να εκθέσω τις απόψεις μου… Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και μπορεί να προτάξει τον ρόλο της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αλλάζει».

Εν όψει του συνεδρίου του κόμματος ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθύνθηκε στους βουλευτές του λέγοντας: «Σας θέλω όλους στην πρώτη γραμμή. Θέλω ακόμη να σας ζητήσω να στηρίξετε, όπως εσείς ξέρετε, τα νεότερα στελέχη που τώρα μπαίνουν στην πολιτική».

Υπογράμμισε τέλος ότι «οι πολίτες ζητούν πολιτική αλλαγή». «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» είπε, ζητώντας την θετική ψήφο των πολιτών: «Δεν μας αρκεί να κερδίσουμε επειδή ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Δεν θέλουμε μόνο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Ζητάμε τη θετική στήριξη των πολιτών. Ζητάμε την εμπιστοσύνη τους».