Κυρ. Μητσοτάκης: Εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές

«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. 1.200 εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απόφαση της Eldorardo Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Σε δήλωσή του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της.

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τον γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, όλα όσα γίνονται στέλνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.

«Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της».

Στο σημείο αυτό δεσμεύθηκε ότι η δική του κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές, «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους, οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

«Συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns σε συνέντευξη τύπου που έδωσε για την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει το επενδυτικό της έργο στην Ελλάδα απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα καθώς και τη μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος – την αναμένουμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια, τη δήλωση της κυβέρνησης δημοσίως ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής εταιρείας μας στην Ελλάδα».

Όπως σημείωσε, οι παραπάνω ενέργειες επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και τους προϋπολογισμούς των έργων της εταιρείας, εμποδίζοντας τελικά την ικανότητά της να δραστηριοποιείται και να επενδύει στην Ελλάδα. «Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι αυτό όντως ισχύει, όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;» διερωτήθηκε.