Κυριάκος Δογάνης: Τι είδους διοίκηση χρειάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ;

Βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση των εκλογών για την Περιφέρεια. Στη συνείδηση του λαού τίθεται το δίλημμα και το ερώτημα: Τι είδους διοίκηση χρειάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ; Ποιο ρόλο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ως παράγοντας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών;  Με ποιους μπορούμε να κοιτάμε και να πάμε μπροστά;

Για την απάντηση στο ερώτημα, τα πραγματικά δεδομένα είναι φανερά και αυταπόδεικτα :

Από τη μια προβάλει η φιγούρα του παλιού, του αποστεωμένου, του ανούσιου και του φθαρμένου, του αντιδημοκρατικού και του αντιλαϊκού. Και όχι μόνο. Το καθεστώς Ψωμιάδη – Τζιτζικώστα το μόνο που “κατάφερε”, στα εννιά χρόνια συντήρησης και αναπαραγωγής του, είναι ένας παλαιοκομματικός μηχανισμός για τη διάσωση και διαιώνιση στο προσκήνιο των πολιτικάντηδων. Και μια επικοινωνιακή φούσκα αυτοπροβολής μέσα από τον σφετερισμό έργων της Κεντρικής Κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, τι “κατάφερε” η απερχόμενη παράταξη Τζιτζικώστα ; Κατάφερε να υποβαθμίσει δραστικά τον πραγματικό ρόλο της Περιφέρειας, αφού περιορίστηκε στην άσκηση μόνο της τυπικής – γραφειοκρατικής διοίκησης. Κανένα όραμα, καμιά πολιτική, κανένας μεσοπρόθεσμος ή μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, κανένα σχέδιο, κανένας στόχος. Και, τελικά, κανένα έργο για την πλειοψηφία και για το σύνολο του Λαού. Η κραυγαλέα ανεπάρκειά της, για μια χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, η ένδεια πολιτικής και η παλαιοκομματική “λογική” της, όπως και η αδιαφάνεια της διαχείρισης, οδήγησε την παράταξη Τζιτζικώστα στην πάγια τακτική της να “κλείνει τρύπες” και να “μπαλώνει καταστάσεις”, κατά τις περιστάσεις και κατά το δοκούν. Την έσυρε σε επιλεκτικές παροχές προς ομάδες συμφερόντων, με ανταλλάγματα και οφέλη κομματικά. Αυτός είναι ο “Βίος και η Πολιτεία” της παράταξης Τζιτζικώστα, και αυτή, βέβαια, είναι η κατάσταση που “υπόσχεται” για το μέλλον. Έφερε την παρακμή και τη σήψη και υπόσχεται … τη συνέχιση του ίδιου αδιεξόδου.

Από την άλλη, προσέρχεται ενώπιον του λαού η νέα παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά”, με επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας τον Χρήστο Γιαννούλη, που είναι  στελεχωμένο από ανθρώπους των αγώνων, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής προσφοράς. Σε αντίθεση προς τους επαγγελματίες – καριερίστες πολιτικούς τύπου Τζιτζικώστα. Εδώ υπάρχει, όραμα και σχεδιασμός, για την αναβάθμιση της Περιφέρειας και για την πολλαπλή ανάπτυξη του συνόλου του λαού της Κεντρικής Μακεδονίας. Χωρίς εξαρτήσεις από κόμματα ή από ομάδες συμφερόντων, χωρίς αγκυλώσεις και προχειρότητα. Εδώ υπάρχει έμπνευση, μακρόπνοο, δημοκρατικό, φιλολαϊκό, συνεκτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να ανεβάσουμε ψηλά τον πήχη των στόχων και να εγγυηθούμε την πραγμάτωση των μεγάλων προσδοκιών του λαού μας. Γι αυτό, βασικοί στόχοι μας είναι και θα είναι : Η Περιφέρεια να υπερβεί τα όρια της ανούσιας τυπικής διοίκησης και διαχείρισης, όπου την καθήλωσαν,  και να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολλών. Για την οργάνωση και υποστήριξη της καινοτομίας και την εξασφάλιση υψηλής προστιθέμενης αξίας. Για την ενίσχυση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα σε περιβάλλον υγιούς ανταγωνιστικότητας και άμιλλας. Για την αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, της επιστημονικής γνώσης και της τεχνικής κατάρτισης. Για τη στήριξη και ώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με σεβασμό και προστασία στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα του αγροτικού και διατροφικού τομέα και της γεωργικής οικονομίας. Παράλληλα, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη της οικογένειας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Με βάση τους άξονες αυτούς, οι επί μέρους στόχοι μας θα διαμορφώνονται και θα επιτυγχάνονται σταθερά, μέσα από τον δημοκρατικό σχεδιασμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, με ανοιχτές τις πόρτες και τα αυτιά στους πολίτες και μέσα από έναν διαρκή διάλογο με τους θεσμικούς τοπικούς παράγοντες (Δήμους, Επιμελητήρια κλπ), για σύνθεση, συμπαράσταση και συμπόρευση. Ταυτόχρονα, ένα από τα εργαλεία πραγματοποίησης του έργου μας, θα είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων, και βέβαια, όχι μόνο μέχρι τη φάση των συμβάσεων απορρόφησης (όπως έκανε η διοίκηση Τζιτζικώστα), αλλά και με την χωρίς καθυστερήσεις υλοποίηση των έργων. Αλλά και τεράστια άλλα κονδύλια και προγράμματα της ΕΕ (που η προηγούμενη διοίκηση άφησε εντελώς αναξιοποίητα), θα αποτελέσουν, για εμάς, τα μέσα για να συμβάλλουμε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με οδηγό αυτό το όραμα, η παράταξή μας δίνει τη μάχη για την ανατροπή του αδιαφανούς παλαιοκομματικού καθεστώτος Τζιτζικώστα. Και θα συνεχίσει τη μάχη για την ανατροπή και την αλλαγή, για να οικοδομήσει μια Περιφέρεια αντάξια των προσδοκιών του Λαού.

Στον αγώνα αυτόν δεν έχει ως “χορηγούς” διάφορους παράγοντες ή τα συμφέροντα. Ακριβώς γι αυτό όμως, μπορεί και σκέφτεται ελεύθερα και έχει όραμα και σχεδιασμό. Όραμα και σχεδιασμό, που έχουν ως βάση τους τις ιδέες, την ωριμότητα, τον ορθολογισμό και την πολιτική σκέψη. Την βαθειά γνώση των θεμάτων και την εμπειρία από τη δουλειά, τη ζωή και τους κοινωνικούς αγώνες. Αλλά το όραμα και τον σχεδιασμό τον συνοδεύει και η πολιτική βούληση, η αδάμαστη θέληση, ξεπερνώντας τα εμπόδια και κάμπτοντας τις αντιδράσεις των λογής συμφερόντων, να αγωνιστεί για τους πολλούς και για το συμφέρον του Λαού της Κεντρικής Μακεδονίας.

*Ο Κυριάκος Δογάνης είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά –  Χρήστος Γιαννούλης». Είναι γεωπόνος, τμηματάρχης Γεωργικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.