Κύριε Μπουτάρη, οι προκηρύξεις του δήμου Θεσσαλονίκης… μυρίζουν κοροϊδία

Επιστολή προς ανθρώπους που αναζητούν εργασία…

Να δώσουμε το πεντάευρω για να βγάλουμε φωτοτυπίες ώστε να συμμετάσχουμε στις προκηρύξεις του δήμου Θεσσαλονίκης ή να το κρατήσουμε για κανένα γάλα από το σουπερμάρκετ;

Η κοροϊδία και η εσκεμμένη «προχειρότητα» στην έκδοση προκηρύξεων για θέσεις εργασίας σε δομές του δήμου Θεσσαλονίκης ξεπερνά τα όρια.

Οι πρόσφατες προκηρύξεις της Δημοτικής Εταιρίας Πληροφόρησης Θεάματος κι Επικοινωνίας για τέσσερις θέσεις δημοσιογράφων χαρακτηρίζονται από πλήρη «προχειρότητα» και «πρωτοφανή» ασάφεια, που προφανώς ευνοεί την δικαιολόγηση της αδιαφάνειας.

1. Οι χαρακτηρισμοί είναι πλήρως επιεικείς, αρκεί να αναφέρω ότι στις προκηρύξεις που εκδόθηκαν από τη ΔΕΠΘΕ του δήμου Θεσσαλονίκης δεν ζητείται απόδειξη προσόντων, παρά μόνον απόδειξη βάσει βιογραφικού.

Φτιάξτε λοιπόν ένα βιογραφικό όπως σας αρέσει και στείλτε το. Δημοσιογράφος, με εμπειρία αστροναύτη ή με μαντικές ιδιότητες… Αλλά και πάλι δεν ξέρουμε τι τους αρέσει. Μπορεί να τους αρέσει η εμπειρία στις καταδύσεις!

Κανένα χαρτί που να αποδεικνύει τα προσόντα κ. Δήμαρχε και κυρία Επιτροπή επιλογής της ΔΕΠΘΕ δεν το χρειάζεστε; Τόση εμπιστοσύνη πια; Τσάμπα το πεντάευρω που έδωσα για τις αποδείξεις μου!

2. Στις προκηρύξεις δεν αναφέρεται μοριοδότηση προσόντων! Πώς λοιπόν βαθμολογήθηκαν έστω κι αυτά τα αναπόδεικτα προσόντα, κ.κ. της Επιτροπής και κ. Μπουτάρη; Με κλήρωση βγάλατε τους πρώτους;

Μάλιστα ένας από τους πρώτους κέρδισε στη λοταρία σε δύο προκηρύξεις! Βρε δεν πας να παίξεις κανένα λαχείο να σωθείς απευθείας χωρίς να κουράζεσαι;

3. Δεν αναφέρεται ούτε στις προκηρύξεις ούτε στην έκδοση αποτελεσμάτων περίοδος υποβολής ένστασης. Ίσως υπονοείται ότι ισχύει το νόμιμο της υποβολής ένστασης εντός πέντε ημερών για όσους το γνωρίζουν βέβαια. Πάντως σε όλες τις προκηρύξεις που εκδίδονται υπάρχει σημείωση για περίοδο υποβολής ένστασης. Εδώ το ξέχασαν κι αυτό…

Αλλά θα μου πείτε τι ένσταση να κάνεις; Ότι δεν βγήκα στη… λοταρία; Ότι έχω περισσότερα προσόντα από κάποιον προτιμητέο; Και πώς να το υποστηρίξω; Αφού δεν υπάρχει μοριοδότηση και απόδειξη προσόντων. Η Επιτροπή αποφάνθηκε. Τέλος!

4. Επίσης, οι δύο θέσεις απευθύνονταν σε υποψήφιους Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης και οι δύο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Πώς λοιπόν ένας υποψήφιος ΠΕ καταθέτει υποψηφιότητα και στις θέσεις ΔΕ; Αυτές οι θέσεις απευθύνονται σε ανθρώπους απόφοιτους ΔΕ. Όταν είσαι ΠΕ γιατί πας να φας και τις θέσεις που απευθύνονται σε αποφοίτους λυκείου; Αποκρύπτεις τα προσόντα σου! Και η ΔΕΠΘΕ δεν το γνωρίζει αυτό, ώστε να ακυρώσει κάποιες υποψηφιότητες; Τόσες θέσεις μοιράζει… τόσα χρόνια. Κ. Μπουτάρη, εσείς δεν το γνωρίζετε; Μάχεστε για διάφορα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και καλά κάνετε.

Το αναφαίρετο και ίσο για όλους δικαίωμα στην εργασία δεν το γνωρίζετε;

5. Οι φάκελοι των υποψηφίων άνοιξαν άμα τη αφίξει τους στη ΔΕΠΘΕ. Δεν είμαι επαγγελματίας του εργατικού δικαίου, αλλά τα βασικά τα γνωρίζω. Απαγορεύεται να ανοίγουν οι φάκελοι παρά μόνον κατά την εξέτασή τους από την Επιτροπή επιλογής, όχι από υπάλληλο που τους παραλαμβάνει. Έτσι τουλάχιστον μου είπαν πέρυσι σε άλλη προκήρυξη του δήμου Θεσσαλονίκης για θέση εργασίας της ΚΕΔΗΘ (άλλα 10 ευρώ έδωσα τσάμπα κι εκεί!): ότι απαγορεύεται αυστηρά και ρητά να ανοίγουν οι φάκελοι κατά την παραλαβή τους.

*Να σας πω και για πέρυσι ότι μου άνοιξαν το φάκελο όταν τον πήγα εκεί, τα είδαν ένα ένα, μου είπαν ότι είναι όλα ΟΚ, ότι αν λείπει κάτι θα με ενημερώσουν για να το πάω. Έφυγα κι εγώ ήσυχη(!!!) και απλώς είδα αναρτημένα τα αποτελέσματα. Στην ένστασή μου μου είπαν ότι «απαγορεύεται να ανοίγουν οι φάκελοι». Φυσικά δεν πήρα τη θέση αν και άνεργη (την πήρε μία συνάδελφος με τρεις δουλειές τότε) και τσάμπα τα 10 ευρώ!

Κ. Μπουτάρη και κ.κ. της Επιτροπής της ΔΕΠΘΕ και κ.κ. του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι το μαγαζάκι του μπαμπά σας η δημοτική τηλεόραση. Την πληρώνει ο Θεσσαλονικιός πολίτης. Το αν χρειάζεστε περαιτέρω προσωπικό για να καλύψετε τις ανάγκες σας , καλά κάνετε και βγάζετε προκηρύξεις θέσεων εργασίας και μόνον εσείς το ξέρετε. Αλλά εφόσον τις θέσεις αυτές τις επιβαρύνεται ο Θεσσαλονικιός δημότης, οφείλετε να ακολουθείτε αυστηρά την τυπική μορφή προκηρύξεων ΑΣΕΠ. Μπας και πάρει και κανένας ξώφαλτσα καμιά θέση.

Αλλά, για τα μάτια του κόσμου, τουλάχιστον, κάντε το λίγο πιο κομψά. Βάλτε συνέντευξη τουλάχιστον βρε παιδί μου, για να έρθουμε να σας γνωρίσουμε κι από κοντά. Μπορεί να σας αρέσουμε!

Και κάτι τελευταίο. Δήμαρχε, μήπως να βάζατε γενικότερα και κανένα μόριο ανεργίας ή κοινωνικών κριτηρίων στις θέσεις που δίνετε; Ας βρει δουλειά και κανένας άνεργος!