Λ. Κρέτσος: Ενοχλεί η ανοιχτή ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ ανοιχτή ενοχλεί κάποιους» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος στην Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδου, ο οποίος επικαλέστηκε τις δημόσιες καταγγελίες για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Ο Λ. Κρέτσος προκάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να τοποθετηθεί ευθέως σε σχέση με τους ισχυρισμούς ιστοσελίδων που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Μαρινάκη ότι κακώς η ΕΡΤ πήρε τα δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων της Superleague. Σε σχέση με τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση, ο Λ. Κρέτσος προέτρεψε όποιον έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα.

Παράλληλα, ο Λ. Κρέτσος έδωσε στοιχεία που φανερώνουν την ποιοτική διαφορά, αλλά και την μείωση στο κόστος λειτουργίας, μεταξύ της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ που έστησε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά το «μαύρο». Ο Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι η ΝΕΡΙΤ κάλυπτε το 60% του τηλεοπτικού της χρόνου με δελτία ειδήσεων κι εκπομπές ενημερωτικού περιεχομένου, ενώ η ΕΡΤ μόνο το 34%, την στιγμή που το 56% του προγράμματός της είναι ψυχαγωγικό σε σχέση με το 16,2% επί ΝΕΡΙΤ.

Φθηνότερες στην ΕΡΤ ίδιες εκπομπές που παίζονταν και στη ΝΕΡΙΤ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο που έδωσε ο Λ. Κρέτσος για το κόστος παραγωγής ίδιων εκπομπών που παίζονταν και στη ΝΕΡΙΤ και την ΕΡΤ, κόστος που σήμερα είναι κατά 20% ως 40% μειωμένο. Κατά 42% μειωμένο είναι και το κόστος των εξωτερικών παραγωγών σήμερα σε σχέση με την εποχή της ΝΕΡΙΤ. Ο Λ. Κρέτσος θύμισε ότι τόσο το ανταποδοτικό τέλος, όσο κι ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Ο Λ. Κρέτσος έκανε λόγο για «στοχοποίηση» της ΕΡΤ και για «χτυπήματα κάτω από την ζώνη», αλλά και για τον «διακαή πόθο» κάποιων η ΕΡΤ είτε να κλείσει είτε να αποτελέσει «φθηνό παρακολούθημα των ιδιωτικών καναλιών». Ο Λ. Κρέτσος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα για έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης από τον εισαγγελέα, καθώς δεν επιθυμεί «καμία οσμή σκανδάλου».

Αναλυτικά:

Ο κ. Κρέτσος ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται:

 • Η δημιουργία αθλητικού καναλιού ERT Sports
 • Η ίδρυση δύο θυγατρικών, την ERT R&D, που θα αναλάβει την προώθηση νέων τεχνολογιών και έρευνας και την ERT Productions και Studio που θα παράγει πρωτότυπο οπτικοακουστικού περιεχομένου.
 • H υιοθέτηση του προτύπου HbbTV 2.0 στην Υβριδική Πλατφόρμα της ΕΡΤ, για την ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο Λ. Κρέτσος τόνισε:

 • Η ΕΡΤ έχει εξαιρετική ποικιλία περιεχομένου. Παρά το γεγονός ότι το ανταποδοτικό τέλος στην Ελλάδα είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός εργαζομένων της είναι μειωμένος και σε σχέση με το παρελθόν και σε σχέση με άλλους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.
 • Η ΕΡΤ είναι παντού και πρώτη σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, στην Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Εχει το πιο πλούσιο πρόγραμμα μυθοπλασίας, με βραβευμένες ξένες σειρές σε πρώτη μετάδοση.
 • Εχει το πιο πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα και το διαθέτει ελεύθερα σε όλους τους πολίτες.
 • Στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό με τα μουσικά της σύνολα και τα χορηγικά προγράμματα σε εκατοντάδες πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς.
 • Στηρίζει έμπρακτα τον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική  οπτικοακουστική δημιουργία.
 • Αναδεικνύει την τοπικότητα, την πολιτισμική  πολυμορφία.
 • Εκπέμπει σε όλες τις πλατφόρμες και όλα τα δίκτυα και έχει να επιδείξει τεχνολογικές καινοτομίες.

Ο Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι έχει ζητήσει σε συνέντευξή του να μην μείνει καμία οσμή σκανδάλου για την ΕΡΤ, «ο Εισαγγελέας ας έρθει και στην ΕΡΤ». «Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, απλώς αναρωτιέμαι γιατί ξαφνικά υπάρχει ένας τέτοιος μεγάλος θόρυβος και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ένα κλίμα που δημιουργείται ώστε να το εκμεταλλευτούν κάποιοι για  να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να ικανοποιήσουν το διακαή τους πόθο τους, για μια ΕΡΤ κλειστή ή μια ΕΡΤ συρρικνωμένη, ένα απλό φτηνό παρακολούθημα των ιδιωτικών καναλιών. Σας το λέω με αυτοπεποίθηση ότι αυτό δεν θα τους περάσει. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και με όραμα και με ειλικρίνεια, με ξεκάθαρους στόχους ανάπτυξης.»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κρέτσος παρέθεσε περισσότερα στοιχεία:

 • Η ΕΡΤ μετά την επαναλειτουργία της, αναθέτει εξωτερικές παραγωγές με μεσοσταθμικό ανά λεπτό κόστος κατά 42% μικρότερο από αυτό της ΝΕΡΙΤ.
 • Το προσωπικό της ΕΡΤ λειτουργεί 5 κανάλια και 27 ραδιοφωνικούς σταθμούς παρότι είναι κατά 50% μειωμένο σε σχέση με το 2008.
 • Η ΕΡΤ παραμένει κερδοφόρα και εύρωστη οικονομικά, παρότι το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με την προ του μαύρου εποχή.
 • Το πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι πλήρες και ολοκληρωμένο, αφιερώνει
 • 34% για την ενημέρωση (13% σε δελτία ειδήσεων και 21% σε ενημερωτικές εκπομπές και έκτακτη επικαιρότητα )
 • 56% σε ψυχαγωγικό πρόγραμμα προσφέροντας 5000 ώρες το χρόνο σε εκπομπές λόγου και πολιτισμού.

Τα αντίστοιχα νούμερα για την ΝΕΡΙΤ ήταν:

 • 59,3% για την ενημέρωση συνολικά
 • 16,3% σε ψυχαγωγικό πρόγραμμα
 • Από το 2015 ως σήμερα, μεταδόθηκαν εντελώς δωρεάν περισσότερα από 15.000 και 20.000 ραδιοφωνικά μηνύματα, ως χορηγίες επικοινωνίας σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις.
 • Το κόστος κάποιων εκπομπών είναι μειωμένο 20-40% από την εποχή της ΝΕΡΙΤ.
 • Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι ΠΑΕ της Super League εκτιμάται ότι προσφέρουν, άμεσα ή έμμεσα, 2,3 δις ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, και 550 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. Οι μεταδόσεις της Σούπερ Λιγκ φέρνουν σημαντική αύξηση στην τηλεθέαση της ΕΡΤ, κυρίως στο νεανικό και ανδρικό κοινό το οποίο της έλλειπε, όπου σε κάποιες μεταδόσεις το τηλεμερίδιο φτάνει ή και ξεπερνά το 30%. Ένα κοινό που έλειπε ως τώρα από την ΕΡΤ.

Ο κ. Κρέτσος κατέληξε λέγοντας πώς εάν κάποιο από τα κόμματα θεωρεί ότι κακώς η ΕΡΤ παίρνει τα δικαιώματα επτά ΠΑΕ της Super League και επενδύει στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα «να πάρετε μια ξεκάθαρη απόφαση ως κόμμα και ελάτε να το συζητήσουμε εδώ, ανοιχτά και καθαρά. Να το πείτε εσείς ευθέως και όχι μέσω των εντύπων και των ιστοσελίδων του κ. Μαρινάκη».

Με πληροφορίες από Αυγή