Λ. Κρέτσος: Στήριξη στη Θεσσαλονίκη για να προσελκύσει κινηματογραφικές παραγωγές

Την πρόθεσή του να δοθεί ώθηση, ώστε η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε κόμβο ανάπτυξης της οπτικοακουστικής παραγωγής (film office), προκειμένου να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την φιλοξενία παραγωγών κινηματογραφικών, τηλεοπτικών, βιντεοπαιχνιδιών, animation, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Περικλής Μήτκας, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου και εκπρόσωποι ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ, του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ, παρουσιάστηκαν τα κίνητρα που προβλέπει ο νόμος 4487/2017, ο οποίος ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017, ενώ ο κ. Κρέτσος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Τα κίνητρα αυτά αφορούν μια επιδότηση της τάξης του 25%, σε συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες. Όλες οι χώρες, επειδή αναγνωρίζουν τη σημασία αυτού του κλάδου, γιατί είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι ένας κλάδος εντάσεως γνώσης, δίνουν κίνητρα και χρηματοοικονομικά και φορολογικά και απλοποιούν τις διαδικασίες κινηματογράφησης, ώστε να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Επιπλέον σχολίασε, ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν είχε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο και γνωστοποίησε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο ψηφίστηκε τον Αύγουστο και θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2018. «Επομένως, είναι η ώρα των τοπικών κοινωνιών να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και την πρωτοβουλία, συστήνοντας τις δικές τους δομές υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων και κάνοντας ό,τι καλύτερο περνά από το χέρι τους ώστε να φιλοξενήσουν μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Έχει ένα διεθνές φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας, κυρίως στο ντοκιμαντέρ, έχει μια έκθεση και έναν εκθεσιακό χώρο που δεν μπορείς να τον βρεις εύκολα ή αλλού στην Ελλάδα, είναι μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία και πάρα πολλές δυνατότητες, έχει πανεπιστημιακά τμήματα που σχετίζονται και με τον κλάδο των media και με τον κλάδο της οπτικοακουστικής τεχνολογίας και βέβαια είναι η μοναδική έδρα κινηματογραφικών σπουδών που έχει η χώρα. Έχει ικανοποιητικές και καλές  τουριστικές υποδομές και ένα αεροδρόμιο αρκετά δυναμικό και βρίσκεται σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας και από γεωπολιτικής πλευράς και από γεωγραφικής. Επομένως, η Θεσσαλονίκη πραγματικά μπορεί να γίνει κόμβος. Έχει όλες τις δυνατότητες».

Εξάλλου, χαρακτήρισε πολύ καλή ιδέα τη δημιουργία μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο και πλατό, είπε ότι υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, όπως στην περίπτωση της Σίνδου, ενώ δίνονται κίνητρα και από τον αναπτυξιακό νόμο, προκειμένου κάποιος να επενδύσει.

Για τα ενδεχόμενα κωλύματα από την πλευρά των αρχαιολόγων, επισήμανε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται αυτές οι υπηρεσίες, αναφέροντας ότι σε μια πρόσφατη περίπτωση, οι αρχαιολόγοι βοήθησαν να διεκπεραιωθούν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται για την παραγωγή γυρισμάτων στη Νάξο, ενώ εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια νομοθετική αλλαγή, σε ό,τι αφορά τα τέλη κινηματογράφησης, που είναι πολύ υψηλά.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει κάθε προσπάθεια που κινείται προς την κατεύθυνση να κάνουμε τον τόπο μας ακόμη πιο γνωστό στο εξωτερικό και γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια θα συμμετάσχει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθεί ένα film office στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για να προσελκυθούν μεγάλες παραγωγές.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι όσες παραγωγές έγιναν στην Ελλάδα είχαν ένα πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα, και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι διευκολύνσεις που χρειάζονται για να γυριστεί μία ταινία και να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να δούμε, πώς θα μπούνε σε σειρά και πώς μπορούν οι Δήμοι να βοηθήσουν σε αυτή την ιστορία και φυσικά να επωφεληθούν από αυτήν. Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα προσόντα,  τη σχολή Κινηματογράφου, πάρα πολλά κτίρια και στη βιομηχανική ζώνη και αλλού που είναι άδεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν στούντιο και φυσικά το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικό».

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...