Λ. Κυρίζογλου: Κάναμε πράξη τη διαδημοτική συνεργασία

Τον απολογισμό των δράσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για την περίοδο 2015 – 2019 παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρός της, Λάζαρος Κυρίζογλου. “Κάναμε πράξη αυτό που είχαμε πει πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2014, τη διαδημοτική συνεργασία” είπε και αναφέρθηκε στη λειτουργία διαπαραταξιακού προεδρείου και διαπαραταξιακής εκτελεστικής επιτροπής στην ΠΕΔ-ΚΜ. “Αυτή είναι η επιτυχία, η ενότητά μας” είπε. Τόνισε, μάλιστα, ότι παρέλαβε και μια θετική εικόνα της Ένωσης, υπό τη διοίκηση του Σίμου Δανιηλίδη. Για τον υποψήφιο πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, σημείωσε ότι λόγω του χαρακτήρα του και της προηγούμενης αυτοδιοικητικής του πορείας τυχαίνει να είναι καθολικής αποδοχής.

Όπως είπε ο κ. Κυρίζογλου, στις παρεμβάσεις της Ένωσης την τελευταία πενταετία για σημαντικά ζητήματα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, η διατύπωση προτάσεων και αιτημάτων για το πρόγραμμα “Κλεισθένης 1”, η διαμαρτυρία για τη μη συμμετοχή της ΠΕΔ-ΚΜ στην επιτροπή διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, η ανάδειξη των προβλημάτων στον τομέα της σχολικής στέγης, η κινητοποίησή της στο προσφυγικό ζήτημα και η οικονομική ενίσχυση των δομών φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία.

Επιπλέον, όπως τόνισε, η ΠΕΔ-ΚΜ αγωνίστηκε για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), επισήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία του Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης (ΟΑΣΘ) και αντιτάχθηκε στην υπαγωγή ακινήτων στο λεγόμενο Υπερταμείο. Παράλληλα ζήτησε να ψηφιστεί ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και επέμεινε στην ανάγκη να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στον απολογισμό του ΔΣ της Ένωσης περιλαμβάνονται επίσης τα έργα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ισότιμη ανάπτυξη όλων των δήμων, η διοργάνωση ημείδων και η ενίσχσυση δομών υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

“Η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος της συνάντησης των αυτοδιοικητικών με γνώμονα και κριτήριο τα κοινά προβλήματα που ενώνουν και όχι τις αντιπαραθέσεις που διχάζουν και χωρίζουν όπως τις εικόνες που βλέπουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή” επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου. Δήλωσε συγκινημένος για την παρουσίαση του απολογισμού, σχολίασε ότι ο θεσμός της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων έγινε γνωστός σε όλη την Περιφέρεια, ενώ, ερωτηθείς τι βαθμολογία θα έβαζε στον εαυτό του απάντησε: “δεν βάζω βαθμό στον εαυτό μου ποτέ, είμαι ανικανοποίητος. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης”. Ωστόσο υπογράμμισε: “έχω την ικανοποίηση ότι κάναμε το καθήκον μας. Παρά την κρίση δεν κάναμε φιέστες, δεν ξοδέψαμε άσκοπα τα χρήματά μας, τα δαπανήσαμε για να πιάσουν τόπο”.

Εξάλλου σημείωσε ότι οι πιο δυνατές του στιγμές στην ΠΕΔ ήταν η βράβευση του καλλιτέχνη της ζωγραφικής με το στόμα Τριαντάφυλλου Ηλιάδη και της μητέρας με τα 16 παιδιά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΚΕΔΕ ανέφερε: “έγιναν οι συναντήσεις που έπρεπε να γίνουν, θα γίνουν και άλλες. Είμαστε σε μια διαδικασία κύησης και θα δούμε τον τοκετό”.