Λευκάδα: τόσο εντυπωσιακή, τόσο κοντά

Στην Ελλάδα το καλοκαίρι στις 31 Αυγούστου τελειώνει μόνο ημερολογιακά. Ο Σεπτέμβρης είναι για πολλούς η παράταση της εποχής των διακοπών και στην αναζήτηση του κατάλληλου προορισμού για μια ολιγοήμερη απόδραση, η Λευκάδα συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς, μοιάζει πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό το ότι μπορείς να πας με το αυτοκίνητο σε μέρη που έχουν βγει από καρτποστάλ. Γιατί σίγουρα όλοι έχετε κρατήσει στα χέρια σας ένα ημερολόγιο ή μια κάρτα με το Πόρτο Κατσίκι, το Κάθισμα ή τους Εγκρεμνούς.

Η… γειτονική πλέον -ελέω Εγνατίας οδού- Λευκάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό όχι μόνο για την εύκολη πρόσβαση, αυτό θα την αδικούσε. Στη χαρακτηριστικά επτανησιακή πόλη με τα γραφικά δρομάκια και τα πολύχρωμα σπίτια θα θαυμάσετε πολλές εκκλησίες και θα περπατήσετε στον παραλιακό πεζόδρομο, που σφύζει από ζωή. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό και το Μουσείο Φωνόγραφου. Επίσης, πρέπει να δείτε το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που χτίστηκε το 1300, σε νησίδα του καναλιού που χωρίζει τη Λευκάδα από την Αιτωλοακαρνανία, και το ακρωτήρι του Λευκάτα, στα νότια, όπου θα θαυμάσετε την άγρια ομορφιά των γκρεμών και της θάλασσας, στο σημείο από το οποίο ο μύθος λέει ότι αυτοκτόνησε η Σαπφώ, όταν την απέρριψε ο Φάων.

Διάσημες παραλίες

Ξεκινώντας από τα βόρεια, θα βρείτε τις παραλίες Αϊ – Γιάννης και Μύλοι, που εκτείνονται σε 4,5 χλμ. και διαθέτουν γαλαζοπράσινα νερά, τη δημοφιλή Γύρα, απέναντι από τον ομώνυμο οικισμό, και την Αμμόγλωσσα απέναντι από το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Κατεβαίνοντας δυτικότερα θα συναντήσετε τα Πευκούλια, μια μεγάλη παραλία, που όπως μαρτυρά το όνομά της έχει πεύκα μέχρι την ακτή. Στον Αγιο Νικήτα κολυμπούν κυρίως οικογένειες, ενώ αν περπατήσετε 20 λεπτά θα βρεθείτε στο Μύλο. Η πρώτη από τις τρεις διάσημες παραλίες, το Κάθισμα, είναι οργανωμένη, αλλά θέλει προσοχή όταν πιάνει αέρας, ενώ ακολουθούν οι Εγκρεμνοί, μήκους 2 χλμ., με τη θέα που κόβει την ανάσα και τα 350 σκαλιά. Το ίδιο ισχύει και για το Πόρτο Κατσίκι, που έχει μόνον… 100 σκαλοπάτια, αλλά σας αποζημιώνει με το να δείτε από κοντά τον απότομο βράχο με τα τιρκουάζ νερά, που φιγουράρει σε κάθε είδους ταξιδιωτικά έντυπα. Στα νότια θα κολυμπήσετε στο Αγιοφύλλι, στην αγαπημένη των σέρφερ Βασιλική, στο Μικρό Γιαλό, ενώ στις ήρεμες ανατολικές παραλίες θα πάτε στη Λυγιά, τη Νικιάνα, το τουριστικό Νυδρί.