Λόγω Ορφανού η έλευση Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Ορφανού για το δήμο Θεσσαλονίκης, προκαλεί ανησυχία και πονοκέφαλο στη ΝΔ Θεσσαλονίκης. Γι αυτό άλλωστε έγινε η χθεσινή ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου «δεν τραβάει», λένε οι «μετρήσεις» για τον χώρο της κεντροδεξιάς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την ρευστότητα, καταγράφουν και ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ του πρώην υπουργού.

Ο Γιώργος Ορφανός, πολιτικός μηχανικός και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ. το 1996, 2000, 2004, 2007 και δύο φορές το 2012 και έχοντας διατελέσει υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007) και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης (2014-2015), αλλά και με θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν χρειάζεται το κομματικό χρίσμα για να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει ισχυρό κύρος στον ευρύτερο κεντρώο – δεξιό χώρο και επαφές με ένα εκτεταμένο δίκτυο στελεχών της ΝΔ ενώ η στήριξη από τον χώρο του αθλητισμού, ιδίως από την «οικογένεια» του ΠΑΟΚ, θεωρείτε δεδομένη. Οι πληροφορίες του Dailythess αναφέρουν ότι το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του Γιώργου Ορφανού, «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», είναι «ασφυκτικά» έτοιμο και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. «Το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο, δεν έχουμε άλλο χώρο. Δεν θα κάνουμε πίσω, το είπαμε θα το κάνουμε» τονίζει συνεργάτης του υποψήφιου δημάρχου, αποφεύγοντας να σχολιάσει αν υπάρχει κλίμα ανησυχίας και πιέσεων από την ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Πάντως στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία εκτός του προέδρου Κ. Μητσοτάκη και του γραμματέα Λ. Αυγενάκη, συμμετείχαν βουλευτές, μέλη της ΚΕ και δεκάδες στελέχη τού κόμματος, το κλίμα ανησυχίας για τη μάχη στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης ήταν διάχυτο. Πέρα από την πολυδιάσπαση, η οποία στο δρόμο προς τις εκλογές αναμένεται να περιορισθεί, το μείζον πρόβλημα είναι η υποψηφιότητα του «μητσοτακικού» Ταχιάου. Προς το παρών, η βάση των ψηφοφόρων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να συγκινείται ενώ πολλά στελέχη των τοπικών κομματικών οργανώσεων κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις, ιδίως προς το ψηφοδέλτιο του Γ. Ορφανού.

Οι εκκλήσεις που απευθύνει η ηγεσία για «κομματική πειθαρχία και ενότητα», δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση ενώ οι εισηγήσεις για διαγραφές όσων δεν υπακούσουν στην κομματική γραμμή, παραμένουν στο συρτάρι, καθώς κανείς δεν θα ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά της εσωστρέφειας, που ήδη σιγοκαίει στη ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Σ’ αυτό το κλίμα διάσπασης και ρευστότητας, ο Νίκος Ταχιάος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Βασική του επιδίωξη είναι να προσελκύσει τις γαλάζιες ψήφους. Ο στόχος είναι δυσπρόσιτος και με αυξημένο βαθμό δυσκολίας. «Επιδίωξή μου είναι να συγκεντρώσω όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό από την 1η Κυριακή. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Θεσσαλονικείς» τονίζει. Θα το καταλάβουν;

Φ.Δ.