Λονδίνο: Συλλήψεις 120 ακτιβιστών για το κλίμα

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 120 ανθρώπους χθες και σήμερα, αφού στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για την κλιματική αλλαγή απέκλεισαν γέφυρες και σημαντικές διασταυρώσεις του Λονδίνου, όπως την Όξφορντ Σέρκους, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα.

Η Extinction Rebellion, η οποία είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις αρχές του μήνα με μια ημίγυμνη διαμαρτυρία της στην Βουλή των Κοινοτήτων, απαιτεί από την κυβέρνηση να κηρύξει κλιματική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε μηδέν ως το 2025.

Το κίνημα αυτό γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έγινε διεθνές. Χθες προανήγγειλε μια εβδομάδα διαδηλώσεων.

Οι διαδηλωτές είχαν στήσει σκηνές στην περιοχή Oxford Circus και κάποιοι ακτιβιστές είχαν στριμωχτεί κάτω από μια ροζ βάρκα που πάνω της είχαν γράψει το σλόγκαν “Πείτε την Αλήθεια”.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε από τους προσαχθέντες τέθηκαν υπό κράτηση γιατί επιτέθηκαν στο κτίριο της Shell κοντά στον Τάμεση. Δύο διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας σκαλωσιά, έγραψαν με κόκκινη μπογιά στη πρόσοψη του κτιρίου “Η Shell Γνωρίζει!” και τρεις διαδηλωτές κόλλησαν τα χέρια τους στις περιστρεφόμενες πόρτες της εισόδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ