Λουτρά Λαγκαδά: Αναζωογόνηση σε βυζαντινούς λουτήρες μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη

Αναζωογόνηση και ευεξία στους ατμοσφαιρικούς βυζαντινούς λουτήρες τους υπόσχονται τα Λουτρά Λαγκαδά, σε μια όμορφα διαμορφωμένη έκταση 880 στρεμμάτων στην κοιλάδα της Μυγδονίας, μόλις 18 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία τους ξεκινά στα χρόνια του Βυζαντίου, στα 900 μ.Χ., και αυτό φαίνεται και από τις ονομασίες των λουτήρων, δύο από τους οποίους  έχουν διασωθεί και χρησιμοποιούνται ακόμη. Από το 1920 εκπονούνταν μελέτες για τα λουτρά, το 1925 άρχισε η συστηματική οργάνωσή τους, ενώ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν ένα από τα πέντε πιο σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Οι λουόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 20 ατομικούς λουτήρες και 21 υδρομασάζ, τον ομαδικό ειδικά διαμορφωμένο για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος «Θερμία Αρτεμις», το σύγχρονο ομαδικό που διατίθεται για ιδιωτική χρήση από παρέες και οικογένειες κατόπιν ραντεβού, «Κορώνεια», που πήρε το όνομά του από τη μητέρα του Ασκληπιού. Ιδιαίτερη είναι η ατμόσφαιρα στους βυζαντινούς ομαδικούς λουτήρες, τον «Ιουστινιανό» του 900 μ.Χ. με το θόλο, τις μαρμάρινες βρύσες και τον απαλό φωτισμό, και τη «Μυγδονία» του 1400 μ.Χ. Εκτός όμως από την ευεργετική δράση από τη λουτροθεραπεία στα θερμά ιαματικά νερά (φθοριούχα, θειονατριούχα διττανθρακικά, αλκαλικών γαιών, κατάλληλα για αρθριτικά και ρευματικά νοσήματα και παθήσεις των περιφερικών νεύρων), στους λουόμενους προσφέρονται και κάποια πακέτα που περιλαμβάνουν ρεφλεξολογία, αρωματοθεραπεία, περιποίηση προσώπου, μασάζ χαλαρωτικό και θεραπευτικό, φροντίδα προσώπου και σώματος, αλλά και παθητική γυμναστική. Στις εγκαταστάσεις υπάρχει ιατρείο και φυσιοθεραπευτήριο, ενώ οι εξωτερικοί χώροι είναι ιδιαίτερα προσεγμένοι και διαθέτουν πισίνες, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και πάρκα με παιχνίδια κατάλληλα για μικρά παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχύουν εκπτώσεις για ΑμΕΑ, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, γκρουπ, φοιτητές, μικρά παιδιά. Οι μειωμένες τιμές παροχών (εκτός των ατόμων με αναπηρία) ισχύουν από Δευτέρα έως Πέμπτη εκτός τοπικών εορτών και επίσημων αργιών. Τηλέφωνο για πληροφορίες: 23940 22221.