Η λύση – «πακέτο» που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τις εργατικές κατοικίες

Τη λύση – «πακέτο» που προωθείται από την κυβέρνηση ώστε να δοθούν οριστικά παραχωρητήρια στους ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών παρουσίασε χτες η επιτροπή του υπουργείου Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τους οικιστές των εργατικών κατοικιών της Νέας Ευκαρπίας.

Το πρόβλημα αφορά σε πάνω από 11.000 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί μέχρι και σήμερα τα οριστικά παραχωρητήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κατοικιών η μη επίλυση του προβλήματος αποτελεί και μία μεγάλη «πληγή» για τα έσοδα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας καθώς όπως ανέφερε στη Βουλή και η υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, «από τα 390 εκ ευρώ έχουν εισπραχθεί μόλις τα 41 εκ.».

Η κ.Αχτσιόγλου ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια ενιαία τιμή παραχώρησης για όλη την Ελλάδα, η οποία θα είναι πιο χαμηλή από τη μικρότερη τιμή της τελευταίας εικοσαετίας. Οι ιδιοκτήτες, στους οποίους έχουν ήδη ανακοινωθεί χαμηλότερες τιμές, θα μπορούν να επιλέξουν τη συμφερότερη και όσοι έχουν υψηλότερες τιμές θα μπορούν να κρατήσουν αυτή που θα ανακοινωθεί.

Η λύση πακέτο που προωθείται

  • Τακτοποίηση των σχεδιαστικών πολεοδομικών ζητημάτων (πολλοί οικισμοί έχουν θέματα πολεοδομικής φύσης και χρειάζεται να τακτοποιηθούν).
  • Η τιμή θα είναι χαμηλότερη από αυτές που υπάρχουν σήμερα ή έχουν προταθεί έως τώρα. Για παράδειγμα για τον οικισμό της Ν. Ευκαρπίας η τιμή που δίνει σήμερα ο οργανισμός είναι τα 437 ευρώ/τ.μ. ενώ με τη ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα είναι αρκετά κάτω από τα 380 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντηση στη Θεσσαλονίκη επισημάνθηκε ότι θα ληφθεί πρόνοια για αυτούς που ήδη έχουν μπει σε ρύθμιση με τιμές υψηλότερες από αυτές που θα προταθούν.
  • Διευκόλυνση για την αποπληρωμή των οφειλών. Οπως αναφέρθηκε:  για αυτούς που δύνανται να αποπληρώσουν το υπόλοιπο της οφειλής εντός πενταετίας (σε 60 δόσεις) θα υπάρξει έκπτωση της τάξης του 50% επί της συνολικής αξίας  ενώ για τους υπόλοιπους θα δοθεί η δυνατότητα να αποπληρώσουν το υπόλοιπο της οφειλής σε 360 μηνιαίες δόσεις.

Στη συνάντηση βρέθηκαν πάνω από 150 άτομα μέλη των συλλόγων «Οδυσσέας» και «Μακεδονία», τα οποία υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη λύση που προτείνει το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων καθώς όπως ανέφεραν αρκετοί «βρίσκονται σε ομηρία πολλά χρόνια τώρα και έχουν ακούσει υποσχέσεις από πολλές κυβερνήσεις μέχρι τώρα χωρίς όμως να έχει λυθεί μέχρι σήμερα το πρόβλημα τους». Στη συζήτηση εκτός από την υπουργό συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.