Μ. Μπαρνιέ: Είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό

Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και η έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο της Κομισιόν για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσορίζοντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Μπαρνιέ, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία ζει, δυστυχώς, στιγμές πένθους και οδύνης και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον ίδιο -που τον χαρακτήρισε μεγάλο φίλο της Ελλάδας-, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέδειξαν ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη παραμένουν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού πολιτισμού» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος, στο κύριο αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Μπαρνιέ στην Ελλάδα, τον συνεχάρη δημοσίως για την μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα, με την οποία φέρει σε πέρας την αποστολή του, δηλαδή την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πρώτα απ’ όλα ότι «συμμεριζόμαστε απόλυτα τη συγκίνηση, το πένθος του ελληνικού λαού, την τραγωδία αυτή που πλήττει όλη την Ελλάδα». Παράλληλα, επισήμανε ότι σε αυτή την τραγωδία, η οποία πραγματικά έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο, βλέπουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στις οποίες βασίζονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε «η αλληλεγγύη μεταξύ άλλων είναι το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε τις πολιτικές αλλά και τα συναισθήματα που προκαλούνται από τέτοιου είδους καταστάσεις. Είμαστε 28 κράτη, τα οποία κάνουμε μία πολιτική, όχι μόνο κοινωνική και οικονομική αλλά και ανθρωπιστική. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχει και η αλληλεγγύη πάντα μεταξύ μας».

Αναφορικά με το Brexit υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πάντα ήταν μία φίλη χώρα και ξέρουμε ότι έχει την ίδια άποψη με εμάς, εφόσον επέλεξε η Μεγάλη Βρετανία να φύγει. Παράλληλα, σημείωσε, ότι στο πλαίσιο αυτών των δύσκολων διαπραγματεύσεων «δεν ασχολούμαστε μόνον με τη συνθήκη, με το δίκαιο. Μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών γίνονται συζητήσεις που αφορούν και τους ανθρώπους, τα άτομα, τους 4,5 εκατομμύρια ξένους που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων και πάνω από 10.000 Έλληνες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το Ηνωμένο Βασίλειο ή για επιχειρήσεις. Και βεβαίως έχετε και εσείς Βρετανούς που εργάζονται στην Ελλάδα».

«Μία λοιπόν από τις προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων. Με νομική ασφάλεια διότι η συμφωνία πρέπει να επιτρέπει την πλήρη άσκηση όλων των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που εργάζονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ» κατέληξε.

ΑΠΕ