Μ. Κυριζίδης: Λίγος συντηρητισμός δεν βλάπτει…

Με ένα ψηφοδέλτιο της παράταξης «Θεσσαλονίκη Θετικά» που δεν έχει κομματική ομοιογένεια ισχυρίζεται ότι διεκδικεί το δήμο Θεσσαλονίκης ο Μάκης Κυριζίδης σε συνέντευξή του στο Dailythess, απορρίπτοντας μάλιστα την πρακτική των συνεννοήσεων στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Απαντά ανοιχτά για το θέμα των διεργασιών που γίνονται στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και για τον εκλεκτό του κόμματος Νίκο Ταχιάο, ενώ σχολιάζει θετικά την κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Λίγος συντηρητισμός δεν βλάπτει», λέει στο Dailythess ο Μάκης Κυριζίδης, ο οποίος θεωρεί πολιτισμό μιας πόλης όχι μόνο τα φεστιβάλ αλλά και την καθαριότητα.

– Κ. Κυριζίδη, οι εξελίξεις στην Πρωτοβουλία και κατ’ επέκταση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τι σηματοδοτούν για τον προεκλογικό αγώνα και για τους συσχετισμούς που δημιουργούνται; Επηρεάζουν τη δική σας προεκλογική εκστρατεία;

Ελάχιστα! Ενδεχομένως το έχετε ξανακούσει, αλλά αυτήν τη φορά δεν είναι σχήμα λόγου -δεν παίζουμε κομματικά. Έχω ήδη καταλήξει στο 60% του ψηφοδελτίου του ”Θεσσαλονίκη Θετικά” και θα δείτε ότι δεν έχει κομματική ομοιογένεια, ίσως το χαρακτηρίζατε και απολιτικό σε ένα βαθμό, κάτι που ευχαρίστως θα συζητούσα, και γι’ αυτό η στάση μας στο δημοτικό συμβούλιο εξαρτήθηκε και θα εξαρτάται πάντα από την αξία των προσώπων και τη χρησιμότητά τους στο Δήμο μας.

– Οι υποψηφιότητες που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι… λίγες. Από την Νέα Δημοκρατία υπάρχει ο σχεδιασμός μέχρι και τις εκλογές αυτές οι πολλές υποψηφιότητες να «μαζευτούν» υπό την ηγεσία του Νίκου Ταχιάου. Εσείς τι θέση παίρνετε απέναντι σε μια τέτοια προοπτική;

Οι υποψηφιότητες είναι όπως τα λόγια. Αν είναι πολλά, μπορεί να σημαίνουν φλυαρία ή, αντίθετα, πλουραλισμό θέσεων και επιχειρημάτων. Και το αντίθετο: λίγα λόγια ή μια μόνο υποψηφιότητα, μπορεί να σημαίνει λακωνικότητα, μπορεί όμως να είναι δείκτης ένδειας. Και για να το κάνω σύντομο και σαφές, εμείς δεν κατεβαίνουμε για να καταγράψουμε μια κάποια δύναμη που θα μας βοηθήσει σε συνεννοήσεις. Κατεβαίνουμε για να κάνουμε καλό στο δήμο και αυτό απαιτεί να τον διοικήσουμε.

– Ο Νίκος Ταχιάος πρότεινε μέσω συνέντευξής του όσοι «γαλάζιοι» θα ήθελαν να συγχωνευτούν μαζί του να το κάνουν ως πρόσωπα και όχι ως παρατάξεις. Τι απαντάτε σε αυτήν την πρόσκληση;

Πολύ λογικά ζητάει πρόσωπα και όχι παρατάξεις, αλλιώς θα είχε την εξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής! Έτσι θα έκανα κι εγώ στη θέση του, αλλά όχι με συνέντευξη και μόνο ως εκπρόσωπος του κόμματος.

– Ο Γ. Ορφανός υποστηρίζει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον βγάζουν μπροστά. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τη δυναμική των υποψηφίων; Και ποιος ο στόχος σας όσον αφορά το ποσοστό που θα λάβει η παράταξή σας;

Εύχομαι ολόκαρδα να πετύχει το ποσοστό που του δίνουν οι εκτιμήσεις μας σήμερα! Είναι λίγο σιβυλλικό, το ξέρω, αλλά μόνο μέχρι εκεί μπορώ να απαντήσω. Να με συγχωρείτε, αλλά οι εκλογές είναι αγώνας και οι αντίπαλοι δεν είναι πάντα υπέρ του fair play.

– Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός για το δεύτερο γύρο των εκλογών;

Μου επιτρέπετε να επαναλάβω την προηγούμενη απάντηση;

– Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της πόλης κατά η γνώμη σας; Και ποιες λύσεις προτείνετε;

Είναι το ίδιο πρόβλημα που έχουν όλες οι πόλεις του κόσμου με βαριά κληρονομιά και φτωχή πραγματικότητα. Νομίζουν ότι ο πολιτισμός είναι άλλο ένα φεστιβάλ ή άλλη μια συζήτηση για την Τέχνη, ενώ βυθίζονται στη βρώμα και την κακή αισθητική. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει πολιτισμένη, δηλαδή, ευχάριστη, καθαρή και δημιουργική. Δεν είναι έτσι σήμερα, και μάλιστα παρά τις προθέσεις του απερχόμενου δημάρχου, γιατί σχεδόν όλοι γύρω του νομίζουν ότι η καθαριότητα και η ευταξία είναι η ατζέντα των συντηρητικών. Τρομάρα τους!

– Υπάρχουν διεργασίες, επαφές και συζητήσεις παρατάξεων από το χώρο κυρίως της Κεντροαριστεράς. Πώς κρίνετε αυτήν την κινητικότητα και ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του δημάρχου Γ. Μπουτάρη;

Πότε δεν υπήρχαν! Νομίζω ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει δει τις περισσότερες ζυμώσεις και μετακινήσεις από κάθε άλλον στη σύγχρονη Ελλάδα. Προσωπικά το θεωρώ ωφέλιμο και το προτιμώ σαφώς από το «αυτοκρατορικό» σχήμα όπου ένας αρχηγός και η αυλή του ρυθμίζει τα πάντα για χρόνια. Πιστεύω ότι Μπουτάρης ήταν, είναι και θα είναι πολύ έξω από αυτές τις διεργασίες. Μπορεί να έχουμε διαφωνήσει, αλλά δεν τον είδα ποτέ ως πολιτικό καριέρας.

– Προέρχεστε από μια παράταξη που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για καταδίκη της πόλης στην εσωστρέφεια και στο συντηρητισμό. Συμφωνείτε με μια τέτοια παραδοχή; Και αναγνωρίζετε την παραδοχή ότι ο Γ. Μπουτάρης πέτυχε ένα άνοιγμα της πόλης;

Πράγματι προέρχομαι από μια παράταξη με συντηρητικές πλευρές και να σας πω την αλήθεια λίγος συντηρητισμός δεν βλάπτει. Μια τυφλή προσκόλληση στο «θα γίνει για πρώτη φορά στη χώρα» είναι πιο επικίνδυνη απ΄το «για κάτσε να δούμε τι αντέχουμε και τι μας ταιριάζει». Δεν δέχομαι όμως ότι η Θεσσαλονίκη ήταν εσωστρεφής πριν από τη διοίκηση Μπουτάρη.  Οι εκθεσιακές της επιδόσεις ήταν καλύτερες, οι εμπορικές και επιχειρηματικές της δράσεις ήταν περισσότερες, οι επισκέπτες άφηναν περισσότερα χρήματα στην πόλη. Σημειώστε ότι σχεδόν όλη η ξενοδοχειακή υποδομή της πόλης έρχεται από αυτό το παρελθόν που ονομάσατε εσωστρέφεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κυρ Γιάννης δεν βοήθησε στο άνοιγμα της πόλης, ως δήμαρχος. Νομίζω ότι ο ίδιος θα πετύχαινε υψηλά επίπεδα δημοσιότητας μόνο από το γεγονός ότι κάνει εκλεκτά κρασιά..