Μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές και αντάρτες στη Συρία

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή ανάμεσα σε αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία, όχι μακριά από την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα να εγκαθιδρυθεί σε αυτή την περιοχή, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Η αναμέτρηση καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί για τη δημιουργία της ουδέτερης ζώνης που θα χωρίζει τις περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στην επαρχία Ιντλίμπ — όπου δρα μια μυριάδα οργανώσεων ανταρτών και τζιχαντιστών — και τις γειτονικές περιοχές που ελέγχει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών, ενώ η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πρώτες μάχες έγιναν ανάμεσα σε μέλη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ — τζιχαντιστικής παράταξης στην οποία κυριαρχεί ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα — και αντάρτες της οργάνωσης Νουρεντίν αλ Ζίνκι, στην πόλη Καφρ Χάλαμπ.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ φέρεται να προσπαθούσε να αιχμαλωτίσει έναν διοικητή των ανταρτών στην πόλη, που βρίσκεται στο απώτατο άκρο του δυτικού τμήματος της επαρχίας του Χαλεπιού, κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ.