Μάχη στη δεξιά πολυκατοικία για τα… μάτια των ψηφοφόρων των νεοναζί

Κούρσα, και μάλιστα off road, διεξάγουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, με στίγμα δεξιό, προκειμένου να αποσπάσουν μερίδιο από τους σταυρούς, που θεωρητικά μένουν μετέωροι, μετά τον αποκλεισμό των παρατάξεων, «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη», που είχε την υποστήριξη της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» και της παράταξης, «Ενωμένοι Μακεδόνες», που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το κλίμα εθνικισμού που καλλιεργήθηκε λόγω “μακεδονικού”, από τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο.

Ο πρώτος που άνοιξε το χορό και έριξε ψηφοθηρικό παραγάδι, ήταν φυσικά ο Ψωμιάδης, παρότι είχε τραυματικές εμπειρίες από μία συγκέντρωση «παοκτζήδων», που είχαν στήσει οι «χρυσαυγήτες». Στην αρχή, χρύσωσε το χάπι και δήλωσε λυπημένος που αποκλείστηκαν οι νεοναζί από τις εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης. “Πλάνταξε” στο κλάμα για τους …νεοναζί. «Είναι λυπηρό ένα κόμμα που με δημοκρατικές διαδικασίες μπήκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, σήμερα να αποκλείεται για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, και φυσικά αυτό δεν αφορά την αυτοδιοίκηση» είπε με το γνωστό περίλυπο ύφος και μετά έκανε την πρόταση. «Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι ένα ποσοστό (από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής) θα έρθει κοντά στη δική μας πατριωτική παράταξη και μέσα στα «συν» που έχει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αυτό είναι ένα ακόμη «συν»» τόνισε ο Πανίκας και δήλωσε βέβαιος πως πλέον βάζει πλώρη για τον βου γύρο.

«Εγώ πάω δεύτερο γύρο. Εξάλλου το γνωρίζω το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά, σε ό,τι αφορά τον εαυτό μου», είπε χαρακτηριστικά ενώ για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε πως «όσο υπάρχουν ευρώ στις τσέπες κάποιων ή χορηγοί, θα υπάρχουν και κομματικές και οικογενειακές και ροζ δημοσκοπήσεις».

Επίθεση με μπροστάρη το δήμαρχο;

Η κίνηση Ψωμιάδη δεν πέρασε απαρατήρητη κι ενόχλησε πολύ στη δεξιά πολυκατοικία, διότι στην πόλη άρχισε ένα σούσουρο πως ο Πανίκας πάει για 10%. Όλοι σχεδόν οι δεξιοί υποψήφιοι ένιωσαν άβολα. Ο Κώστας Ζέρβας μάλιστα άφησε τα κεντρώα και μετριοπαθή και το γύρισε το εθνικιστικό τσάμικο. Διακήρυξε ότι «η Θεσσαλονίκη ήταν και θα μείνει ελληνική» και πως «η Μακεδονία δεν είναι γεωγραφικός χώρος». Ως άλλος Ζέρβας, μας προειδοποίησε πως η Θεσσαλονίκη απειλείται και πως η Μακεδονία δεν υπάρχει ως γεωγραφικός χώρος. Και τέλειωσε και το Πολυτεχνείο. Μάλιστα είπε και το φαιδρό, πως «εδώ που φτάσαμε σήμερα, μόνο η Θεσσαλονίκη με μπροστάρη το Δήμαρχό της μπορεί να κερδίσει το όνομα της Μακεδονίας». Δηλαδή τι θα κάνει η Θεσσαλονίκη με μπροστάρη το δήμαρχο; Γιουρούσι στα Σκόπια;

Τα προϊόντα τα ελληνικά από τα Σκόπια;

Και μετά τον Ζέρβα, η εθνικιστική σκυτάλη πέρασε στον Γιώργο Ορφανό, ο οποίος εκεί που δεν μιλούσε κατά συνυποψηφίων του, θυμήθηκε την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστη» και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και η Νοτοπούλου, τα έδωσαν όλα στους γείτονες. Όπως είπε, «τα τελευταία 25 χρόνια εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις δρούσαν και δρουν στη γειτονική περιοχή των Σκοπίων. Άρα οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές και δε μου θυμίζει καμία πυριτιδαποθήκη η όλη η ιστορία» ενώ υποστήριξε πως «σήμερα με μία κατάπτυστη συμφωνία, παραδίνουμε όνομα, γλώσσα, εθνότητα, τα μακεδονικά προϊόντα, οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εκφράζει τη δική μας άποψη, το παραδώσαμε».

Αλήθεια για ποια προϊόντα ομιλεί; Γι αυτά που παράγουν οι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που «δρούσαν και δρουν στη γειτονική περιοχή των Σκοπίων»; Κατανοεί τι λέει ο George;

Πάντως αυτή η προεκλογική και ψηφοθηρική σπέκουλα για τους σταυρούς των νεοναζί, δεν αρμόζει στην Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γνώρισε από πρώτο χέρι την θηριωδία των χιτλερικών. Καμία ανοχή στους εγκληματίες νεοναζί που θαυμάζουν το ολοκαύτωμα.

Λίγες ημέρες μείνανε, πιο κάτω δεν πρέπει να έχει…

Φ.Δ.